Twee bewindvoerders in Landgraaf en Geleen geschorst

Justitie bekijkt of ze moeten worden ontslagen en vervolgd. Aan de cliënten die bij de twee onder bewind stonden is een vervangende zaakwaarnemer toegewezen. Tientallen mensen zijn door de maatregel in de problemen gekomen omdat ze tijdelijk niet meer bij hun geld kunnen.

De twee bewindvoerders -die los van elkaar werken- hebben volgens betrokkenen bij zeker tientallen en mogelijk rond de honderd mensen geld van de rekening gehaald. Dat werd overgemaakt naar andere cliënten of naar de eigen rekening van de bewindvoerder. In sommige gevallen ging het om honderden of zelfs enkele duizenden euro’s. Verder zijn de schulden van mensen die in de schuldsanering zaten toegenomen, terwijl die moesten verminderen.

De onderzoeken zijn bekend bij Kredietbank Limburg en sociale dienst ISD BOL. Die laatste helpt getroffen cliënten door geld voor te schieten. ISD BOL noemt een onderzoek op deze schaal uitzonderlijk.

Politie en justitie willen niet bevestigen dat de twee onderzoeken lopen, maar uit verklaringen en aangiften van diverse betrokkenen blijkt dat de problemen ongeveer twee weken geleden aan het licht kwamen. De advocaat van de Landgraafse bewindvoerder bevestigt dat er een onderzoek loopt en zijn cliënt voorlopig is geschorst. De man zelf verklaarde dat hij verantwoordelijk is voor de foute overboekingen, maar hier zelf niet de hand in heeft gehad.

Slachtoffers reageren met ongeloof op het misbruik, omdat ze het volste vertrouwen hadden in hun zaakwaarnemer. Bij sommigen kwamen de malversaties pas laat aan het licht omdat ze zelf tot voor kort geen zicht hadden op bankrekeningen die bij de bewindvoerders in beheer waren. Daar komt bij dat veel mensen die onder bewindvoering staan, zich schamen voor hun situatie en niet snel aangifte doen.

Beide verdachten zijn lid van de Nederlandse Beroepsvereniging voor Professionele Bewindvoerders (NBPB). Die wil niets zeggen over de onderzoeken. Kritiek dat de controle op bewindvoerders vaak gebrekkig is, wijst een woordvoerster van de hand. Ze stelt dat zowel de rechtbank als de beroepsorganisatie hen controleren.

In Nederland staan volgens branchevereniging Professionele Bewindvoerders en Inkomensbeheerders 295.000 mensen onder bewind. In Limburg staan 22.000 mensen onder toezicht, daar komen er jaarlijks 2000 bij. Hiervan wordt 60 procent geholpen door professionals, de rest door particulieren (meestal familieleden). Er is volgens een woordvoerster geen overzicht van het aantal klachten over bewindvoerders.