Twee miljoen euro voor startup Health Value Creation (Maastricht)

Health Value Creation BV, een innovatieve startup die zich richt op chirurgische apparatuur voor laparoscopische ingrepen en darmchirurgie, heeft €2 miljoen aan financiering bijeen weten te brengen. De Serie A-financieringsronde werd aangevoerd door Chemelot Ventures, hierbij geassisteerd door mede-investeerders Limburg Business Development Fund (LBDF) en de reeds bestaande aandeelhouder Inkef Capital. Het bedrijf zal deze financiering gebruiken om overheidsgoedkeuringen voor twee instrumenten te verkrijgen. Health Value Creation, gevestigd op de Brightlands Maastricht Health Campus, heeft onlangs design- en klinische researchonderzoeken afgerond voor twee innovatieve instrumenten. De resultaten hiervan zijn zeer veelbelovend.

John Marugg, CEO van Health Value Creation: “We zijn erg blij met onze nieuwe investeerders Chemelot Ventures en LBDF, en met de middelen en netwerken waarover zij kunnen beschikken. De vestiging van ons bedrijf op de Brightlands Maastricht Health Campus, en de rechtstreekse toegang tot clinici en andere medische experts die dit biedt, is van zeer grote waarde in de volgende fase van de groei van Health Value Creation.”

“Jaarlijks worden er anderhalf miljoen darmoperaties uitgevoerd in Europa en de VS. Naar schatting hebben ongeveer 150.000 hiervan, ofwel een op de tien patiënten, last van anastomoselekkage, met wereldwijd een overlijdenspercentage van 8% (12.000 mensen per jaar) en €1,8 miljard aan extra kosten voor de gezondheidszorg. Ons streven is het voorkomen van deze complicaties, zodat op die manier levens kunnen worden gered en de aanverwante kosten sterk kunnen worden gereduceerd”, zegt dr. A. Veenhof, oprichter en CSO van Health Value Creation.

Volgens Marcel Kloosterman, directeur van Chemelot Venturs zien de eerste tests met menselijke patiënten er veelbelovend uit. “Naar verwachting zal verdere optimalisatie en validatie leiden tot een snelle marktgoedkeuring en acceptatie.” Investeringsmanager LBDF, Martin Schreurs, laat weten dat de investering niet alleen voordelig is voor het bedrijf, maar ook -door de banen die gecreeerd worden- voor de economische ontwikkeling in Limburg.