Tweede Michelinster voor Limburgse chefkok Ralf Berendsen

Gisteren heeft Michelin in Gent de editie 2018 van zijn restaurantgids voor België en Luxemburg voorgesteld. Restaurant La Source, net over de grens in Lanaken, kreeg een tweede ster toegewezen en behoort daarmee tot de beste restaurants van België.

De in Schinveld geboren chefkok Ralf Berendsen is drijvende kracht achter restaurant La Source dat onderdeel uitmaakt van Domaine La Butte aux Bois.

Marc Alofs, directeur van Domaine La Butte aux Bois: “Voor chef Ralf Berendsen en zijn team betekent de toekenning van de tweede Michelin-ster de kroon op het werk. De onderscheiding kwam eerder onverwacht, wat de vreugde en stemming des te groter maakt. Vanaf nu baadt La Source in het licht van 2 Michelin-sterren. Die zijn een erkenning en bevestiging van de buitengewone prestaties van Ralf Berendsen en zijn team.“

Sinds 2011 is Berendsen als Fine Dining Chef verantwoordelijk voor de culinaire gang van zaken in La Source. Amper twee jaar na zijn aantreden verwierf hij een eerste Michelin-ster. Een kroon op het werk van een perfectionist, zoals hij zichzelf graag bestempelt. “Niks is zo goed dat het niet kan verbeterd worden.” Met deze tweede Michelin-ster zet hij een opnieuw een grote stap voorwaarts in zijn succesvolle carrière.

2-sterrenchef Ralf Berendsen: “Ik ben vanzelfsprekend zeer verheugd dat een levensdroom in vervulling gaat. In feite deelt het ganse team in de eer, de tweede ster is immers ook de verdienste van de gemotiveerde en vakbekwame mensen die dag in dag uit aan mijn zijde staan. Een tweede ster is iets buitengewoons, ze heeft een bijzondere uitstraling. In La Source heb ik vanaf dag één de mogelijkheid en vrijheid gekregen om mijn eigen weg te gaan en mijn visie op fine dining concrete gestalte te geven. Vanaf een bepaald niveau moet je je gerechten een eigen culinaire invulling en signatuur kunnen geven. Dat is een werk van lange adem, een never ending story. Terzelfdertijd is het een zeer leerrijk proces en een culinaire ontdekkingsreis die je horizon verbreedt en nieuwe kennis en inzichten oplevert. Ik voel dat ik een punt heb bereikt, waarop authenticiteit enorm belangrijk wordt. Koken is voor mij niet alleen een kunst, het is ook een streven naar perfectie, dat nooit eindigt. Het beroep van kok is voor mij het mooiste ter wereld, op voorwaarde dat je in een omgeving kunt werken die je toelaat om je knowhow en creativiteit om te zetten in gerechten die je gasten in vervoering brengen. In La Source heb ik die perfecte omkadering gevonden, ik ben eigenaar Eric Bullens en Directeur Marc Alofs daar oprecht dankbaar voor.”