Tweede vestiging Kantien van Tous op Markt in Kerkrade

Chef-kok Toussaint Claessens en ondernemer Dionne Wiertz gaan samenwerken in de Kantien van Tous. Eind 2017 opent de tweede vestiging van de Kantien van Tous in het Navarro-pand aan de Markt in Kerkrade. Claessens opende in januari de Kantien van Tous in Valkenburg. Het restaurant – met biefstuk, kreeft en kip als specialiteiten – kon meteen rekenen op het enthousiasme van Dionne Wiertz.

Dionne: “In 2016 verwierven we het Navarro-pand aan de Markt in Kerkrade. Ons doel: het openen van een horecazaak die een mooie aanvulling zou zijn op het aanbod in Kerkrade. In eerste instantie hebben we gewerkt aan plannen voor een urban grand café. Tot het moment dat we in de Kantien van Tous in Valkenburg kwamen. Ineens was het duidelijk: dít moest het worden! Ik vond het totale concept van ‘de Kantien’ meteen fantastisch; de manier van koken, de kaart, het interieur, de uitstraling, alles klopt. Dit zou perfect passen in ons pand in Kerkrade. Ik besloot Toussaint te polsen voor een samenwerking.”

“Een bijzondere erkenning en een mooie kans”, vindt Toussaint. “Ik had mijn ideeën over eten en uit eten vertaald naar de Kantien en was net open vanaf januari. Dan is het geweldig als iemand je ideeën zo waardeert en ook zakelijk gezien goede kansen ziet. Onze samenwerking is gebaseerd op ieders eigen kracht: ik ontwikkel de gerechten en recepturen en ben verantwoordelijk voor het inhoudelijke en smakelijke deel, Dionne houdt zich bezig met de zakelijke aspecten van ‘de Kantien’.”

De komende maanden wordt het pand geheel verbouwd en getransformeerd. De begane grond en de eerste verdieping wordt ingericht als de Kantien van Tous, de skybar op de tweede verdieping krijgt wellicht een andere bestemming. Dionne: “Het lijkt ons leuk als de jongeren in Kerkrade ook een gezellige plek krijgen waar ze iets kunnen eten en een lekker hapje kunnen eten. We denken aan een burgerbar, Toussie’s burger of zo. Maar dat is nog niet zeker, dat moeten we nog verder invullen.”

De Kantien van Tous wordt ook een opleidingsplaats voor horecamedewerkers (in spé) van Wiertz Gastvrij, onderdeel van Wiertz Personeelsdiensten en gespecialiseerd in vraagstukken voor hospitality en horeca. Daarnaast is de Kantien Erkend Leerbedrijf voor koks in opleiding.

Op dit moment wordt het pand geheel verbouwd en verwacht wordt dat de Kantien van Tous eind dit jaar haar deuren opent. Onderzocht wordt of het haalbaar is een pop-up Kantien te openen tijdens het WMC in juli van dit jaar. Volgens de twee ondernemers zouden de gasten dan alvast kennis kunnen maken met het concept.

Toussaint Claessens is mede-eigenaar van Chocolate Company. Dionne Wiertz is mede-oprichter van Wiertz Company.