Twijfels woonpark voor 650 arbeidsmigranten in Heijen

De vroegere camping Bos en Heide is door de eigenaren omgebouwd tot Résidence Heijendaal in Heijen (gemeente Gennep). De slechte naam van de voormalige camping blijft zijn weerslag hebben op de nieuwe Résidence, meldt De Gelderlander. Recreanten blijven weg en het park is niet rendabel. Daarom heeft het eigenaarsechtpaar van het park plannen gepresenteerd om er een woonpark speciaal voor arbeidsmigranten van te maken.

Naast de huidige 96 chalets waar vergunning voor is, komen er nog 34 stuks bij. De 130 chalets moeten dan plaats bieden aan 650 arbeidsmigranten. In de Gelderlander valt ook te lezen dat de adviseur van de eigenaren, Roy Barthen, de gemeenteraad probeerde te overtuigen met argumenten. “In de regio is behoefte aan 1.500 plekken voor buitenlandse werkers. Arbeidsmigranten die in de buurt werken bij bedrijven. Als ze voor kort verblijf komen, kunnen ze beter op het park met twee beheerders erbij. Ook of mensen er niet te lang wonen. We hebben vergelijkbare parken in Zeewolde van 600 en 800 bewoners. Dat werkt daar heel goed.”

Burgemeester van Gennep, Peter de Koning, stuurde voorafgaand aan de vergadering waarin Barthen de plannen uit de doeken deed, een brief naar de lokale politici. Daarin liet hij de lokale politiek weten dat de provincie het huisvesten van arbeidsmigranten op campings en bungalows in beginsel afraadt. Ook gaf hij de waarschuwing af dat het geconcentreerd en gescheiden huisvesten van een groot aantal arbeidsmigranten naar verwachting een negatieve impact op de openbare orde en het gevoel van veiligheid in de omgeving. En er bestaat kans op een aanzuigende werking op migranten die zich bezighouden met illegale en criminele activiteiten.

De gemeente Gennep is inmiddels gestart met een onderzoek naar de behoefte aan huisvesting voor arbeidsmigranten.