Uitgebrand Jezuïetenklooster Valkenburg wordt luxe hotel met 220 kamers

In Valkenburg wordt het grote kloostercomplex van de Jezuïeten met het Ignatiuscollege  omgebouwd tot een luxe hotel met congrescentrum en wellnessruimte. De omgeving wordt parkachtig.

De plannen waren er al jaren: nu heeft Ontwikkelfonds NV ook een investeerder gevonden. Het gaat om de Zwitsers-Nederlandse investeerder LMEY die al meerdere luxe-hotels in Europa heeft.  Directeur Thomas Schrickel verwacht dat eind 2020, begin 2021 de deuren open kunnen.

De gemeente Valkenburg gaat een nieuwe weg aanleggen vanaf de Emmaberg, om de ontsluiting van het hotel en de wijk Broekhem-Noord te waarborgen. Ook de provincie betaalt mee aan de infrastructuur.

In hartje Valkenburg is de voorbereiding begonnen voor de bouw van een 4-5-sterren hotel Hotel Croix de Bourgogne met 84 kamers. Het plan combineert de herbouw van het oorspronkelijke hotel in traditionele mergel, met de bouw van twee hedendaagse dependances (Theodoor en Louis) in een innovatief mergelmateriaal. Initiatiefnemer is 2Rocks uit Hilversum, die er 25 miljoen euro voor uittrekt. Uitgangspunt is een hotel van 4-5 sterrenniveau, met 84 kamers inclusief restaurant. Zestig structurele banen erbij.

Wethouder Carlo Vankan zegt in De Limburger dat de nieuwe hotels geen concurrentie zijn voor bestaande luxe-hotels in Valkenburg en Maastricht. “Er is juist een tekort aan hotels in het hogere segment.” De wethouder wijst erop dat er tijdens de Tefaf in Maastricht tekorten zijn aan luxe kamers. Hij verwacht ook dat door de impuls van bijna 30 miljoen die MECC Maastricht krijgt, er ook weer meer congressen worden gehouden de komende jaren.

In Maastricht buitelen de initiatieven voor hotels ook over elkaar heen. De gemeente Maastricht en Zuyd Hogeschool hebben zeer recent een intentieovereenkomst getekend met initiatiefnemer HLDI / bouwconcern Van Wijnen inzake de ontwikkeling van een tophotel met 110 kamers langs de Maas in de wijk Wyck.

Dit jaar werd ook bekend dat de stad in de Boschstraat een groot sterrenhotel dat zich gaat richten op homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. Het voormalige onderkomen van het Leger des Heils – een voormalig klooster met binnentuin – is gekocht door de Belgische investeerder George Pantelis. Hij wil er tot 60 luxe kamers inrichten en de formule laten beheren door een Nederlandse hotelgroep. Volgens goed ingevoerde bronnen, aldus De Limburger, wordt circa 9 miljoen euro geïnvesteerd.

Het Student Hotel aan de Boschstraat in Maastricht gaat zoals gepland in september 2017 open. De verbouwing is in volle gang. De gemeente Maastricht neemt ruim de helft van de 40 miljoen kostende verbouwing voor haar rekening. Bijzonder is de skybar op 30 meter hoogte met uitzicht over de stad. Een kamer gaat 650 euro per maand kosten en een student mag er maximaal één jaar wonen.