Uitgeverij Huis Clos (Rimburg) stopt na 31 jaar

“Na 31 jaar en 69 bijzondere uitgaven gaat uitgeverij Huis Clos stoppen. Er zullen geen nieuwe titels meer verschijnen. Oude titels blijven gewoon leverbaar.” Dat valt te lezen op de website van het bedrijf.

Huis Clos was actief op de gebieden literatuur, beeldende kunst, vormgeving en muziekactief. “Relevante teksten van geëngageerde auteurs en eigenzinnige kunstenaars. Mooi uitgegeven, functioneel en noodzakelijk”, zegt de uitgever.

Huis Clos werd in 1986 opgericht als private press. De eerste publicaties verschenen in kleine oplagen, ze werden met de hand gezet en gedrukt in boekdruk en/of zeefdruk. Vanaf nummer 7 werd digitaal opgemaakt en in offset gedrukt. Pioniers van het eerste uur waren initiator en ontwerper Piet Gerards, boekbinder Jo Linssen, handzetter Jack van Kronenberg en de computerspecialisten Marc Vleugels en Henk Muller.

Aanvankelijk was de uitgeverij gelieerd aan Uitgeverij Gerards & Schreurs (Maastricht) en Piet Gerards Ontwerpers (Heerlen/Amsterdam). Sinds 1995 is Huis Clos een stichting, eerst gevestigd in het Zuidhollandse Oude Tonge – woonplaats van oud-bestuurslid Peter Schobben – en later in het Limburgse Rimburg.

Huis Clos werkt zonder winstoogmerk. Uitgangspunt is dat elke uitgave de volgende financiert. Kostbaarder producties worden mogelijk gemaakt via intekenacties en fondsenwerving.

De uitgeverij is aangesloten bij de Vereniging van Zelfstandige Uitgevers en Drukwerk in de Marge.