Uitlaatproeven RIVM en Zuyd Hogeschool storm in glas water

Voormalig hoogleraar toxilogie aan Zuyd Hogeschool, Paul Borm, zegt vandaag in De Limburger dat hij verbaasd is over alle commotie omtrent de uitlaatgasproeven die onder andere bij Limburgse hogeschool werden gedaan in 2006 en 2008.

Maandag werd bekend dat niet alleen in Duitsland deze proeven werden gedaan, maar ook in Nederland. In Duitsland ontstond grote ophef toen bekend werd dat deze proeven gefinancierd werden door drie grote autofabrikanten. In Nederland werden de onderzoeken gedaan om zo effecten van fijnstof op mensen te meten, vertelt Borm aan de krant. Dit had niets met de autoindustrie te maken.

Fijnstof was (en is nog steeds) een veelbesproken onderwerp en toen zeer actueel bij de A2 die dwars en bovengronds door Maastricht liep. De proeven werden gedaan met lage concentraties, zegt Borm tegen De Limburger. “Het ging om ongeveer de helft van de hoeveelheid fijnstof die een mens op een normale dag inademt.”

Een woordvoerder van Zuyd Hogeschool laat weten dat het onderzoek voldeed aan alle strenge spelregels die daarvoor in Nederland gelden.

Lees het hele verhaal vandaag in De Limburger.