Vakbonden willen salaris voor 'gratis' werknemers Nedcar (reactie VDL: overleg met overheden)

Dat blijkt uit een artikel en de website van de Belgische krant Het Belang van Limburg. Het gaat om een nieuwe mensen die bij de autofabriek instromen vanwege onder meer de toename van orders van opdrachtgever BMW voor de productie van twee soorten Mini’s.

Overleg

VDL/Nedcar-woordvoerder Nadia Landerloos zegt in een reactie aan Wijlimburg.nl dat er vanwege de kritiek overleg is gestart met overheden. Er wordt gekeken naar een model waarbij de Nederlanders als Belgen meer geld krijgen dan opgeteld de reiskosten en eventuele uitkering. Landerloos benadrukt dat niet alleen Nedcar/VDL geen salaris geeft aan mensen die zich scholen. ‘Dat gebeurt ook bij andere bedrijven’.

Opleiding

De opleiding bestaat uit theorie en praktijk in het opleidingscentrum van Nedcar. Daarbij krijgen de Belgische en Nederlandse aspirant-werknemers geen salaris, wel een reiskostenvergoeding bovenop een eventuele uitkering.

2400 personeelsleden

Op dit moment werken er 2400 mensen bij Nedcar, daarvan zijn er 400 tot 500 uit België. Met name in het Belgische Genk en omgeving is er een wervingscampagne om nieuwe automedewerkers te werven vanwege de sluiting van de Ford-fabriek in Genk. Het gaat om enige honderden nieuwe mensen.