Valkenburgh Advocaten en Mediators wil ook tijd hebben voor mens achter de zaak

Schermafbeelding 2016-02-15 om 10.29.48

Wie bent u? En hoe heet uw bedrijf? Waar zit het?
Antwoord: Valkenburgh Advocaten en Mediators is een modern en laagdrempelig advocatenkantoor gevestigd in Maastricht, waar zowel particulieren als (internationale) bedrijven terecht kunnen voor professionele en discrete juridische dienstverlening.
Waar bent u geboren en getogen en zat het ‘ondernemer worden’ er al ‘vroeg’ in?
Antwoord: Wij zijn allen geboren en getogen in Limburg en afkomstig uit ondernemende families. Het was voor ons allen een logisch gevolg om de keuze te maken voor het zelfstandig ondernemerschap.

Hoe bent u ondernemer geworden? Vanuit het gezin? Opleiding? Of anders? Wat gaf de doorslag?
Antwoord: Na enkele jaren ervaring te hebben opgedaan in loondienst bij verschillende advocatenkantoren besloten wij onze krachten te bundelen en in 2006 ons eigen kantoor te beginnen. Ieder werkzaam op zijn of haar eigen rechtsgebied(en), waarbij het belang van cliënt voorop staat. Inmiddels kijken wij met veel plezier terug op 10 mooie en leerzame zakelijke jaren en richten wij onze blik op een verder succesvolle toekomst.

Uw zaak: Beschrijf de zaak, branche, type bedrijf, hoeveel arbeidsplaatsen en eventueel omzet- en winstbedrag.

Antwoord: Ons kantoor bestaat uit drie advocaten, één juridisch medewerker, een stagiaire en ander ondersteunend personeel. Het is voor ons van groot belang dat iedere cliënt ons ongedwongen en laagdrempelig kan benaderen met zijn of haar juridisch probleem. Wij combineren het beste van twee werelden: wij denken conservatief over de kernwaarden van de advocatuur, maar cliëntgericht over onze wijze van dienstverlening. Daarnaast zijn wij praktisch ingesteld: schikken als het kan, procederen als het moet.
Aan de starters te zien bij de KvK in Limburg lijken er steeds meer advocaten bij te komen. Klopt dat? En wat merkt u daar van?

Antwoord: Er is naar onze mening een tendens dat steeds meer advocaten uit loondienst als “eenpitter” aan de slag gaan. Daardoor lijkt er sprake te zijn van een toename van het aantal advocaten, maar feitelijk wijzigt het aantal advocaten niet of nauwelijks. Wij vinden dit overigens geen goede ontwikkeling. Volgens ons vraagt de markt juist naar kantoren waar meerdere gespecialiseerde advocaten hun diensten aanbieden in plaats van een overvloed aan eenmanskantoren.
Veel bedrijven willen groeien. U ook? En hoe? En bij nee, waarom niet?
Antwoord: Wij zijn sterk gericht op het aanbieden van zakelijke en professionele dienstverlening. Binnen de huidige setting slagen wij daarin, wat niet wegneemt dat we ons richten op groei. Vandaar dat wij op dit moment op zoek zijn naar een advocaat met een voor kantoor aanvullend rechtsgebied.
Hoe wilt u die groei realiseren? Alleen in uw eigen directe omgeving (plaats, regio) of verder?
Antwoord: De groei kan eruit bestaan dat we ons zullen vestigen in een groter kantoorpand, dat er een uitbreiding plaatsvindt van het aantal medewerkers en tenslotte dat er een tweede kantoor elders in de provincie wordt gevestigd.
Wat is uw grootste zakelijk succes tot dusver?
Antwoord: In deze roerige tijden, waar gelukkig een eind aan lijkt te komen, is het geen sinecure om zelfstandig ondernemer te zijn. Het feit dat we deze maand ons tienjarig bestaan kunnen vieren mag wat ons betreft gezien worden als een groot zakelijk succes. Dat we dit succes niet zouden hebben behaald zonder onze trouwe cliënten moge duidelijk zijn. En het spreekt voor zich dat ons alles eraan gelegen is dit succes voort te zetten.
En wat is uw grootste tegenvaller tot dusver?
Antwoord: Als ondernemer ben je niet alleen bezig met het doen van zaken. Je “zaak” valt of staat immers met het vertrouwen dat je cliënten hebben in ons als professionele dienstverleners. Wij staan daarbij allerlei soorten cliënten bij, van werknemer tot werkgever, van MKB-er tot de persoon die geen baan, en vaak dus geen of een minimaal inkomen heeft. En net om die laatste groep gaat het. Deze cliënten procederen op basis van door de overheid gesubsidieerde rechtsbijstand. En die rechtsbijstand staat op de tocht. De voorwaarden die door de overheid worden geschapen om voor gesubsidieerde rechtsbijstand in aanmerking te komen, worden steeds maar weer verzwaard, waardoor er grote groepen rechtzoekenden in de toekomst wellicht geen bijstand meer kunnen krijgen bij een juridisch geschil, en dat is voor ons een zeer treurige ontwikkeling die helaas alleen door de politiek kan worden gekeerd.
Limburg ligt tussen België en Duitsland in. Probeert u ook daar handel te doen? Zo ja, hoe, en zo nee waarom niet?
Antwoord: Veelal benaderen cliënten ons onder meer uit de omstreken uit eigen beweging. Aangezien onze specialisatie het Nederlands recht bevat acquireren wij niet actief in het buitenland, wat onverlet laat dat wij toch op regelmatige basis buitenlandse cliënten bijstaan.
Vul deze zin aan: Zaken doen is interessant, echter ik wil ook tijd hebben voor …… (en leg uit waarom).
Antwoord: …. de mens achter de zaak. Dit vakgebied vereist een groot empatisch vermogen waarbij, naast de juridische aspecten van de zaak, ook de menselijke aspecten voldoende aandacht moeten krijgen. Immers, bij een goed gevoel voor en inzicht wat je cliënt beweegt, kun je als advocaat maatwerk leveren in de behartiging van de belangen van die betreffende cliënt.

Valkenburgh Advocaten en Mediators