Valkenburgse ondernemer Erwin Dohmen 400 kilometer op mountainbike door Tanzania

Erwin Dohmen uit Valkenburg, in het dagelijks leven expert op het terrein van teamontwikkeling, leiderschap en organisatieverandering, gaat in oktober de ultieme uitdaging aan. Tijdens de Africa Classic legt hij op zijn mountainbike in zes dagen tijd 400 kilometer en 4500 hoogtemeters af rondom de Kilimanjaro in Tanzania. Een serieuze uitdaging voor een serieus doel: een bijdrage leveren aan Amref Flying Doctors, dat zich inzet voor een betere gezondheid van kwetsbare mensen in Afrika.

In april van dit jaar werd Dohmen vijftig. Een mijlpaal die hij op een bijzondere manier besloot te vieren. “Ik woon in een welvarend land, heb een goede gezondheid en voel me een bevoorrecht mens. Allemaal redenen om iets te terug te willen doen voor mensen die het minder goed hebben. Wat me aanspreekt in Amref Flying Doctors, is dat ze als Afrikaanse organisatie uitgaan van de eigen kracht van de Afrikaanse bevolking. Het uitgangspunt is dat wie gezond is, beter in staat is in zijn levensonderhoud te voorzien en zo te ontsnappen aan armoede.” Om dit te bereiken zet Amref Flying Doctors in op duurzame verbeteringen voor goed functionerende gezondheidssystemen, onder andere door de opleiding van zorgpersoneel en de bestrijding van ziektes als malaria en aids.

Hij had natuurlijk kunnen kiezen voor een schenking, maar Erwin Dohmen neemt – letterlijk en figuurlijk – niet de makkelijke weg. Hij kiest voor avontuur, fysieke inspanning en mentale uitdaging. Van 7 tot en met 14 oktober legt hij in zes dagen 400 kilometer op zijn mountainbike af bij temperaturen van rond de 40 graden en grotendeels over ‘wegen’ van rood zand, gravel en vulkanisch gesteente. Overnacht wordt niet in een luxe hotel maar in een kampement. Onderweg bezoeken de deelnemers aan de Africa Classic verscheidene Amref-projecten om zo met eigen ogen te zien welk verschil hun bijdrage maakt.

Om zijn startbewijs te verkrijgen staat Erwin voor de taak 5.000 euro op te halen voor Amref Flying Doctors.
 Iedereen kan hem daarbij steunen en dus ook bijdragen aan een betere gezondheid in Afrika. Elke bijdrage is van harte welkom en ook mentale steun wordt gewaardeerd.

Wat doet Amref met de sponsorgelden:
– Voor 30 euro kan Amref 2 personen toegang tot schoon water geven.
– Voor 60 euro kan Amref een fiets kopen voor een gezondheidswerker zodat hij van dorp naar dorp kan fietsen om patiënten te bezoeken en medische zorg te geven.
– Voor 140 euro kan Amref  20 kinderen beschermen tegen malaria door het kopen van malarianetten. Malaria is een van de belangrijkste doodsoorzaken in Afrika.
– Voor 300 euro kan Amref een kind opereren aan een hazenlip.

Wie Erwin en Amref Flying Doctors wil steunen, gaat naar www.africaclassic.nl/sponsor-nu/participant/133