Van Houtum Swalmen gaat behalve wc-papier ook sterke duurzame panelen maken

schermafbeelding-2016-12-07-om-10-18-24

SWALMEN, 9 november – “Een unieke stap in de geschiedenis van Van Houtum.” Zo omschrijft directeur Bas Gehlen de samenwerking die Van Houtum en het bedrijf Noble Environmental Technologies zijn gestart. In de papierfabriek in Swalmen wordt nog dit jaar een proeffabriek geïnstalleerd waar beide bedrijven hun kennis en ervaring inbrengen om innovatieve ECOR-producten te gaan maken. Daartoe wordt een joint venture opgericht.
Directeur Bas Gehlen (Van Houtum) en Eric Logtens (Noble), Corporate Director Circular Economy: “Onze bedrijven hanteren dezelfde strategie, we gebruiken afvalstromen voor onze productie. Alleen van Houtum maakt tissuepapier en Noble maakt ECOR panelen. Onze bedrijven vormen een unieke combinatie in de wereld. Van Houtum brengt gespecialiseerde kennis en kunde van cellulose grondstoffen en de behandeling hiervan in, terwijl Noble na 10 jaar R&D een unieke technologie heeft ontwikkeld waarbij met enkel het gebruik van water, druk en warmte ECOR panelen kunnen worden geperst.”
Door aanbieders van cellulose afvalstromen en afnemers van de ECOR die hieruit wordt ontwikkeld samen te brengen, creëren we een uniek onderzoek- en innovatiecentrum. Met de input van kennis en ervaring van de mensen van Van Houtum en collega’s bij Noble bieden wij een plek, waar organisaties en bedrijven op regionaal, nationaal en internationaal niveau kunnen samenkomen om te co-creëren en afvalstromen te up-cyclen. De start van tal van circulaire modellen met diverse klanten en hun materiaalstromen. Samen maken wij het voor klanten mogelijk om aan hun circulaire economische ambities te voldoen.
Er is een bindende overeenkomst gesloten om samen een joint venture te beginnen. Eric Logtens: “Van Houtum is voor ons de ideale partner en expert in ons nieuwe bedrijf. Zij hebben bewezen over het juiste DNA en perspectief te beschikken in het denken over duurzaamheid. Ik verwacht veel synergie-effect uit onze samenwerking.”
De joint venture biedt nieuwe perspectieven voor de toekomst van Van Houtum. Bas Gehlen: “Met behulp van de proeffabriek willen we zo snel mogelijk een nieuwe productielijn installeren. Het wordt een spannende tijd. We weten wel waar het begint, maar niet waar het ophoudt.”
Van Houtum en Noble willen nog dit jaar met de proeffabriek starten

Eric Logtens: “Ik spreek liever over een Research & Development faciliteit”- Wat gaan we doen? Er zijn enorm veel partijen die hun afvalstromen willen optimaliseren en het gebruik van grondstoffen of ongezonde materialen willen elimineren. Wij bieden een platform waar deze partijen hun cellulose reststromen kunnen ontwikkelen tot een ECOR-variant die vervolgens kan worden toegepast in voor hun of derden relevante producten en toepassingen. Er wachten al vele klanten vanuit de wetenschap, multinationals, en overheid om te kunnen beginnen met het ontwikkelen van hun eigen ECOR “legeringen”.
ECOR-panelen kunnen op grote schaal op een veelzijdige manier worden toegepast. Eric Logtens: “In de afgelopen 10 jaar hebben we bijna al onze energie gestopt in de ontwikkeling van de technologie. Die technologie moet zich nu bewijzen door een vertaling in producten. Daartoe hebben we de proeffabriek in Swalmen nodig van waaruit we de markten in Europa, het Midden-Oosten en Afrika willen gaan bedienen.”

 

Over Van Houtum B.V.

Van Houtum is al ruim 80 jaar leverancier van innovatieve washroomoplossingen inclusief hygiënepapier en is koploper op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Het hoofdkantoor en beide productielocaties bevinden zich in Swalmen, gemeente Roermond. Met circa 200 medewerkers realiseert Van Houtum een jaaromzet van €65 miljoen.

Al ruim 50 jaar maakt Van Houtum bij de papierproductie gebruik van gerecycled papier. Het bedrijf heeft de vaste overtuiging dat wegwerpproducten nooit met verse houtvezels uit bomen mogen worden geproduceerd. Deze visie op MVO wordt in de praktijk gebracht met evenredige aandacht voor People, Planet en Profit.

Onder de merknaam Satino Black produceert Van Houtum Cradle to Cradle gecertificeerd hygiënepapier. Dit is kwalitatief hoogwaardig wit en zacht toilet- en handdoekpapier op basis van 100% recycled papier. Het hygiënepapier wordt volledig CO2-neutraal geproduceerd en voert bovendien de keurmerken FSC recycled en Europees Eco-label.

Naast hygiënepapier omvat de Satino Black productlijn eveneens Cradle to Cradle gecertificeerde hand- en foamzeep, toiletbrilreiniger, alcoholgel en bijbehorende dispensers van gerecycled kunststof.
Over Noble Environmental Technologies:

Het van oorsprong Amerikaanse bedrijf (San Diego, Californië) Noble Environmental Technologies ontwikkelde in een periode van bijna 10 jaar een innovatieve technologie waarbij zonder toevoeging van chemicaliën of anderszins schadelijke stoffen, vanuit zeer diverse cellulose afvalstromen een 100% gerecycled en 100% biobased plaatmateriaal kan worden vervaardigd.

Dit product heet ECOR. De technische capaciteiten van ECOR gaan ver boven die van traditionele chemische paneel varianten. Vanuit de ECOR-panelen  kunnen dan ook talloze zowel constructieve als decoratieve toepassingen worden gemaakt. Denk hierbij aan onder andere de bouwindustrie, meubelindustrie, bewegwijzering- en display industrie, verpakkingsindustrie en consumentenproducten. Vanaf 2014 is begonnen met de vercommercialisering van ECOR.

ECOR = Enabling co-Creation, co-Operation, co-Resposibility.

Middels het ontwikkelen en katalyseren van samenwerkingsverbanden tussen ontwerpers, architecten, vakmensen, experts en partners kunnen aanbieders van cellulose afvalstromen en afnemers van ECOR panelen samenwerken om te komen tot nieuwe producten en applicaties.

Noble heeft de ambitie om het Ecor Living Factory (ELF) model uit te rollen middels het oprichten van locale productiefaciliteiten die regionale reststromen converteren tot een ECOR-legering  die regionaal, nationaal of internationaal zijn afzet kan vinden.