Uit diverse publicaties in De Limburger blijkt dat de positie van EENlokaal-raadslid en vastgoedondernemer Ali Oruç uit Venlo verder onder druk komt te staan. Nadat eerder de oppositie zich al kritisch had uitgelaten over het handelen van Oruç, roeren zich nu ook coalitiepolitici.

Afgelopen zaterdag werd in een uitgebreid artikel verslag gedaan van het onderzoek dat De Limburger heeft uitgevoerd naar de handel en wandel van Oruç. Daaruit blijkt dat hij geld verdient met het huisvesten van arbeidsmigranten onder schrale omstandigheden. Justitie verdenkt hem van fraude en witwassen.

Oruç bezit tien panden, in Venlo en Venray. Het betreft vaak goedkoop gekochte huizen die in niet al te beste staat verkeren. De panden worden met minimale middelen tot kleine kamers of appartementen verbouwd. Uit het artikel blijkt dat in diverse huizen tekortkomingen en overbewoning zijn geconstateerd.

De bevindingen staan haaks op de belofte van het nieuwe stadsbestuur, waar EENlokaal deel van uitmaakt, enkele maanden geleden dat het misstanden op het gebied van huisvesting van arbeidsmigranten hard aan zal pakken. Ali Oruç schaarde zich achter dat voornemen. Hij geeft als reactie zich aan alle regels en normen te houden.

De Venlose oppositie, bestaande uit de raadsfracties van CDA, VVD, PVV en D66, hebben inmiddels bij het college van B en W opheldering gevraagd over deze kwestie. Vandaag blijkt dat ook politici uit de coalitie meer willen weten over de rol van de gemeente in deze ‘huisjesmelkerij-affaire’. Met name PvdA en SP nemen nadrukkelijk afstand van Oruç. De SP ziet de EENlokaal-politicus het liefst vertrekken als raadslid.