VDL Groep neemt activiteiten Componenta Weert en Heerlen over

De overname is gemeld bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Componenta is een ijzer- en metaalgieterij met vestigingen in de Limburgse plaatsen Weert en Heerlen. De gieterijen zullen straks verdergaan onder de namen VDL Castings Weert en VDL Castings Heerlen. In eerste instantie zal een deel van de in totaal ruim 300 medewerkers direct in dienst komen. VDL verwacht dat de klanten weer volop gaan bestellen en voorziet dat op termijn een aanzienlijk deel van de medewerkers weer in dienst kan treden.

Componenta maakt onderdelen voor vrachtwagens, grondverzet- en wegenbouwmachines. Deze activiteiten sluiten goed aan bij de andere toeleveringsactiviteiten van VDL Groep. VDL is al actief in deze markten en er zijn veel gezamenlijke klanten.

Op 14 september jl. maakte de curator bekend dat de belangrijkste klanten bereid waren om het voortzetten van de productie gedurende een periode van (in elk geval) drie maanden mogelijk te maken. Dit blijkt achteraf doorslaggevend te zijn geweest. Hierdoor konden de belangrijkste klanten worden behouden. Bekende klanten zijn onder meer MAN, Scania, Daimler, Caterpillar, Kawasaki, Borgwarner, Bomag, Volvo en Vestas.

Curator Peter Brouns van Boels Zanders Advocaten: “Dit is een prachtig resultaat: een doorstart met behoud van een groot deel van de werkgelegenheid op termijn. De medewerkers van Componenta verdienen een groot compliment; zij hebben de afgelopen twee maanden onder zeer moeilijke en onzekere omstandigheden grote inzet getoond en zorg gedragen voor het leveren van goede producten aan de klanten.”

Aan de totstandkoming van de doorstart is een belangrijke bijdrage geleverd door de Ondernemingsraad van Componenta en de vakbonden (FNV, Unie, ACV en ABW), die tijdens de productievoortzetting een belangrijke sparringspartner waren voor de curator en zijn team. Ook van de zijde van de Provincie Limburg is veel medewerking verkregen in het belang van het behoud van zoveel mogelijk werkgelegenheid.

Gedeputeerde Werk en Welzijn Marleen van Rijnsbergen van de provincie Limburg: “De Provincie Limburg is verheugd dat door VDL de kennis en werkgelegenheid van Componenta is gered. Net als bij VDL Nedcar willen we met scholingsvouchers investeren in de kennis en vaardigheden van medewerkers. Zo zorgen we samen met VDL Groep voor behoud en versterking van de maakindustrie in Limburg.”