Venlose zaak ‘Pekske van lol en plezeer’ gaat door (Tuincentrum mag toch carnaval verkopen)

Begin januari kreeg het tuincentrum nog van de gemeente te horen dat ze anderhalve week de tijd hadden om te stoppen met de verkoop van carnavalskleding. Op het negeren van het verbod stond een dwangsom van 2.000 euro per week.

Gisteren tijdens een kort geding bleek dat dit toch toegestaan is, maar dat dit standpunt eind 2013 in het door de gemeenteraad vastgestelde bestemmingsplan Trefcenter nooit is vastgelegd.

Juridisch adviseur Jos Vincken van de gemeente liet weten dat het gemeentebestuur van Venlo in een lastig parket zit. “In de regels van het bestemmingsplan wordt de verkoop van kleding als nevenassortiment expliciet verboden. Dat was echter niet de bedoeling. Er is een discrepantie ontstaan tussen wat de bedoeling was en in het bestemmingsplan is beland.” Vincken kon maandagmiddag niet zeggen hoe dit heeft kunnen gebeuren.

Eigenaar van het tuincentrum Peggy Leurs liet herhaaldelijk weten toestemming te hebben van de gemeente voor de bewuste verkoop. Haar advocaat Leonie Knoppers wees daarbij op e-mails van ambtenaren met die strekking. Vincken beaamde dat “de mails richting Leurs boekdelen spreken.”

Ralf Peters (Timmermans Carnavalsartikelen), Paul Geerlings en Geer van der Veer, die samen de zaak aanhangig maakten bij de gemeente, namen met verbazing kennis van de inbreng van de gemeente Venlo. Peters en Geerlings vinden het vreemd dat de gemeente opeens van standpunt verandert.

De rechtbank in Roermond doet uiterlijk vrijdag uitspraak in de zaak.