Verduidelijking status zzp-er (wet DBA) pas na de verkiezingen

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën wil geen overhaaste stappen zetten om zekerheid te bieden over de status van zzp’ers. Het kabinet komt niet voor april met voorstellen, dus na de verkiezingen. Maar zolang zo’n nieuw arbeidskader er niet is kunnen opdrachtgevers en zzp’ers er zeker van zijn dat ze geen risico lopen op boetes of naheffingen.

“Er is niets wat nog kan hinderen om weer normaal aan het werk te gaan”, zei de VVD’er donderdagavond in de Tweede Kamer. Volgens hem zijn veel bedrijven bedrijven onnodig risico-avers gebleken. “Ik moedig hen aan weer zzp’er in te huren. De enigen die nog hoeven te vrezen voor naheffingen of boetes wegen schijnzelfstandigheid zijn volgens hem opdrachtgevers die iedereen hier zou willen aanpakken.”

De wet DBA (Deregulering Beoordeling arbeidsrelaties) is in de plaats gekomen voor de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) en moet zzp’ers en opdrachtgevers vooraf zekerheid bieden dat hun werkrelatie achteraf niet als een verkapt dienstverband wordt beschouwd.

In de praktijk blijkt de nieuwe wet echter voor veel onduidelijkheden te zorgen. Veel bedrijven kiezen het zekere voor het onzekere en huren zzp-ers niet meer in. Door felle kritiek op de wet DBA zag de staatssecretaris zich vorige maand genoodzaakt de handhaving tot zeker 1 januari 2018 op te schorten.