Chemelot Ventures en LIOF investeren samen met de oprichters € 500.000 in Vertoro, gevestigd op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen. Vertoro heeft een bioraffinageproces ontwikkeld om bio-olie te maken uit het afvalproduct lignine en zal het geld gebruiken voor opschaling van de productie. Omdat bio-olie wordt gemaakt uit biomassa draagt het bij aan CO2 reductie en aan productie van duurzame producten.

Vertoro, gevestigd op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen, is ontstaan uit een project van Chemelot InSciTe, een publiek-privaat samenwerkingsverband. In het kader van dat project is er al een eerste opschaling van de bio-olie afgerond. Vertoro en InSciTe bereiden nu de bouw voor van een proeffabriek op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen. Begin 2019 verwacht Vertoro de primeur te hebben en het eerste vat bio-olie uit lignine te kunnen produceren. Vervolgens is het doel om in 2022 een productiefaciliteit op Chemelot te realiseren met een capaciteit van 10.000 ton bio-olie per jaar.

De wereldwijde vraag naar bio-olie neemt toe, met name vanuit industriële concerns die duurzame producten willen produceren op basis van biomassa. Patrick Claessen en Jeffrey Lutje Spelberg, investment managers voor Chemelot Ventures en LIOF lichten toe: “Dit is een innovatieve onderneming die past bij onze doelstelling: een belangrijke bijdrage leveren aan de transitie naar een biobased economie. Met de financiële ondersteuning en opname in het Brightlands ecosysteem versnellen we de ontwikkeling en groei en vergroten we de kans op succes”.