Het producentenvertrouwen ging van 10,9 in februari naar 9,5 in maart, maakt het CBS bekend. Het vertrouwen blijft echter ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar (0,8). Producenten waren in maart 2018 minder positief over de verwachte bedrijvigheid dan in februari. Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in februari 2018 de hoogste waarde (10,9) en in februari 2009 de laagste waarde (-23,5).

Producenten in de industrie waren in maart minder positief over de verwachte bedrijvigheid dan een maand eerder. Maar all over overheerst desondanks optimisme. Het aantal ondernemers dat de orderpositie groot vindt heeft duidelijk de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille klein acht, gelet op de tijd van het jaar. Ook is het aantal ondernemers dat de voorraad eindproduct als te klein beschouwt groter dan het aantal dat de voorraden te groot vindt. ”

Opvallend is dat de producenten in de hout- en bouwmaterialenindustrie waren in maart 2018 het meest positief waren met een vertrouwenscijfer van 20,7. Het minst enthousiast over de ontwikkelingen op de markt zijn aardolie- en chemieproducenten, die met een cijfer van 6,5 flink onder het gemiddelde van 9,5 zitten.