Het producentenvertrouwen ging van 9,5 in maart naar 8,2 in april, meldt het CBS. Dit is de tweede daling op rij. Het vertrouwen blijft echter ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar (0,8). Producenten waren in april 2018 opnieuw minder positief over de verwachte bedrijvigheid dan een maand eerder. Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in februari 2018 de hoogste waarde (10,9) en in februari 2009 de laagste waarde (-23,5). Sinds oktober 2014 hebben positief gestemde ondernemers de overhand.

Minder positief over de verwachte bedrijvigheid
Producenten in de industrie waren in april minder positief over de verwachte bedrijvigheid dan een maand eerder. Ook waren ze minder positief over de voorraden gereed product. Hun oordeel over de orderportefeuille verbeterde echter wel.

Alle deelindicatoren van het producentenvertrouwen zijn al ruim een jaar lang positief. Zo zijn er meer ondernemers die verwachten dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen dan ondernemers die een afname van de productie voorzien. Verder heeft het aantal ondernemers dat de orderpositie groot vindt de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille klein acht, gelet op de tijd van het jaar. Ook is het aantal ondernemers dat de voorraad eindproduct als te klein beschouwt groter dan het aantal dat de voorraden te groot vindt.

Producenten hout- en bouwmaterialenindustrie meest positief

Al meer dan een jaar zijn in alle deelbranches de ondernemers positief. De producenten in de hout- en bouwmaterialenindustrie waren in april het meest positief. Producenten in de basismetaal- en metaalproducten-, de elektrotechnische en machine-, de voedings- en in de aardolie-industrie waren minder positief dan een maand eerder.