Het kabinet stelt als doel dat álle Nederlanders in 2023 over snel vast breedbandinternet (minimaal 100 Megabit per seconde) beschikken. Een grote meerderheid moet in datzelfde jaar een nog eens tien keer zo snelle verbinding (1 Gigabit per seconde) hebben.

Dat staat in het Actieplan Digitale Connectiviteit dat het kabinet vandaag heeft gepresenteerd. Daarmee onderstreept het kabinet haar ambitie om van Nederland dé digitale koploper van Europa te maken. Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK): “De komende jaren worden allerlei dagelijkse zaken continu verbonden met het internet: auto’s, landbouw, zorg, robots maar ook huishoudelijke apparaten. Elke Nederlander moet dan altijd over snel vast en mobiel internet beschikken.”

Overal beschikbare en snelle communicatie kan inmiddels als basisbehoefte worden gezien en is een randvoorwaarde voor een concurrerende economie. Het ministerie van EZK wil dan ook waar nodig de komende jaren extra ondersteuning bieden aan gemeenten en provincies bij het realiseren van haar ambities.