‘Voorbeeld nemen aan prima bedrijfsvoering van bijen’


Janine Hulsteijn | FOTO LUC LODDER

Janine van Hulsteijn en haar man Gijs zijn ’s zomers wekelijks twee tot drie uren in de weer met de tien bijenkasten achter in de tuin. Om honing te winnen, of om onderhoud en controles uit te voeren om het verlies van bijenvolkeren te voorkomen, door ziektes of het vertrek van een koningin die door een jonger exemplaar verdreven wordt. Want dan neemt de verbannen koningin een half volk met zich mee om elders onderdak te zoeken. En dan heb je het toch al gauw over 25.000 onderdanen die met haar mee gaan. Janine groeide op in de Betuwe en speelde in een naburige hoogstamkersenboomgaard waar ook bijenkasten stonden. „Destijds begreep ik al dat bijen voor de mens van levensbelang zijn. Geen bijen betekent geen gewassen meer. Dus zonder bijen verhongert de mens.”
De prachtig gerenoveerde boerderijwoning met diepe tuin aan de rand van het dorp vormt de ideale plek voor een imker. Verschillende fruitbomen hebben Janine en Gijs zelf geplant. Ze vormen nu een walhalla voor hun bijen. „We volgden een winter lang samen de imkercursus en kregen met ons diploma ook een eigen bijenvolkje van de club. Onze tuin is heel geschikt voor bijenkasten, maar mensen die zelf geen ruimte hebben kunnen een boer of tuinder vragen of ze daar hun kast mogen plaatsen. Die hebben dat heel graag voor de bevruchting van hun gewassen. Maar wist je dat je zelfs op een plat dak in de stad prima kunt imkeren?.”

Imker
„Tegenwoordig hebben wij zelf de rustigste soort bijen. Ook al zit in elk van de kasten een volk van gemiddeld 50.000 bijen, daar hebben wij absoluut geen last van want ze zijn uitsluitend bezig met hun eigen missie. Alleen wespen komen op je drankje of zoetigheid af als je in de tuin zit. Dat zijn de vijanden van de mens. Bijen zijn uitsluitend geïnteresseerd in bloemen en steken alleen als ze zich bedreigd voelen. Heel soms word ik wel eens gestoken als ik in de kasten aan het werk ben, maar daar heb ik nauwelijks last van. Dankzij onze bijen kunnen wij bijzonder veel fruit oogsten; we hebben jaarlijks vele liters eigen appelsap. Zelfs in een verregende lente zoals in dit jaar vinden de bijen genoeg drachtplanten voor stuifmeel. Diversiteit in bloemen en bomen is voor bijen het allerbelangrijkste. Dat bermen steeds vaker aangepast gemaaid worden zodat wilde bloemen langer blijven staan, is ideaal voor bijen en vlinders. Als imker stuur ik in onze kasten wel een beetje door bijvoorbeeld op natuurlijke wijze de varroamijt te bestrijden. Ook moet ik altijd alert zijn op ziektes of tekenen van vergif of vuilbroed onder de kastbevolking. Dat kan namelijk heel snel tot massale bijensterfte leiden.”

Honing slingeren
Twee keer per seizoen oogsten Janine en Gijs honing door de raten te ‘slingeren’ in een speciale ton. Afgelopen voorjaar leverde hun dat maar liefst 50 kilo honing op. „Die verkopen we als streekproduct, maar de opbrengst weegt niet op tegen de kosten. Het is een vrij dure hobby. Als je in de kast kijkt, blijft het boeiend om te zien hoe de rollen binnen het bijenvolk verdeeld zijn en te volgen hoe de bijen communiceren en voor elkaar zorgen. Een perfect afgestemde bedrijfsvoering, ultiem ondernemend en zelfvoorzienend. Daar kunnen wij als zelfstandigen ook een voorbeeld aan nemen. Ik ben een echte liberaal, ben VVDfractievoorzitter in Gennep. Ik vind vrijheid en je eigen broek op kunnen houden heel belangrijk. Om mijn leven vorm te kunnen geven zoals ik dat zelf goed vind voor mij en ons gezin met twee tieners.” Van huis uit is Janine jurist, maar ze werkte ook in de reclame, in de financiële dienstverlening en voor farmaceutische bedrijven. Nu werkt ze als specialist in recruitment voor farmaceutische bedrijven en daarnaast bouwde ze in de maak-industrie een groot netwerk op. „In mijn werk als recruiter ben ik vooral geïnteresseerd in de mens achter het plaatje. Ik wil weten wat in jou en/of jouw bedrijf leeft om je beter te kunnen adviseren. Zo stel ik me ook bij onze bijen dienstbaar op: wat kan ik bijdragen om dit volk nog beter te laten functioneren? Ik wil heel goed zien en voelen wat een bedrijf wil en wat een kandidaat wil en kan. Zodat ik toegevoegde waarde kan leveren voor beide partijen. Dat is mijn uitdaging. Daar kweek je langdurige relaties mee en mijn grote netwerk komt daarbij natuurlijk uitstekend van pas.”