Kerststad Valkenburg 2018 laat nog even op zich wachten, maar de voorbereidingen zijn al in volle gang. Die hebben met name betrekking op de veiligheid in de kerstgrotten. Zo worden dit jaar aanvullende maatregelen getroffen. Ook zijn er oplossingen gezocht voor het parkeren van touringcars in de drukke weekenden van de kerstperiode.

De situatie van kerstmarkten in grotten is uniek in Nederland. Hierdoor is het niet mogelijk om te toetsen aan standaard regelgeving. Daarom heeft Valkenburg dit jaar samen met de brandweer en drie deskundigen verder onderzoek gedaan. Dit onderzoek heeft geresulteerd in een aantal extra (brand)veiligheidsvoorschriften, aanvullend op de eerder in 2015 genomen maatregelen om de veiligheid te verbeteren. Zo worden maatregelen genomen om bij eventuele ontruiming nog sneller en effectiever op te kunnen treden. Tevens is iedere vorm van elektriciteit verboden in opslagruimtes en wordt alleen gebruik gemaakt van led-verlichting.

Voor het parkeren van de vaak meer dan honderd bussen werden eerder maatregelen getroffen op het bedrijventerrein De Valkenberg en de Prinses Beatrixsingel. Mede op verzoek van bewoners van de wijk Broekhem Zuid en ondernemers op het bedrijventerrein zijn andere locaties onderzocht en is besloten het parkeerterrein aan de Prinses Margrietlaan gedurende Kerststad Valkenburg aan te wijzen als busparkeerplaats, inclusief in- & uitstapgelegenheid. Tevens onderzoekt de gemeente de mogelijkheid om op piekdagen busparkeren aanvullend buiten de gemeentegrens op te vangen.