Omwonenden zullen voorlopig last blijven houden van stankoverlast van veevoederfabriek De Heus in Maasbracht, meldt De Limburger. Ondanks het verzoek van de provincie in april om de schoorsteen van de fabriek, waardoor de overlast zou verminderen, versneld te verhogen. De veevoerproducent wil wachten met het aanvragen van de vergunning daarvoor tot de rechtszaken die lopen over de aan het bedrijf verleende omgevingsvergunning zijn afgerond.

Omwonenden in Maasbracht en Herten klagen al jaren over de stankoverlast. In totaal kwamen er bij de provincie het afgelopen anderhalf jaar 464 klachten binnen. Het aantal klachten is in de loop van de tijd toegenomen. Naar aanleiding daarvan heeft de provincie inmiddels onderzoek gedaan naar de mogelijkheid voor het inzetten van een elektrische neus bij de fabriek, een zogenaamde e-nose. Daarmee, zo was de gedachte, kon worden nagegaan of er sprake zou zijn van een overschrijding van de aan De Heus opgelegde geurnormen. Uit dat onderzoek bleek echter dat de e-nose geschikt is voor olieachtige stoffen, maar niet voor geurcomponenten uit de diervoederindustrie.

Dat de situatie tot nog toe nog niet is opgelost komt doordat De Heus zich feitelijk houdt aan de opgelegde normen. De praktijk is echter dat veel omwonenden stankoverlast ervaren. Aan die situatie komt voorlopig dus nog geen einde.