Vrijwilliger op buurtbus Nederweert-Leveroy-Heythuysen gaat niet ten koste van Veolia-personeel

Een bus bestuurd door vrijwilligers laten rijden op een plek waar eigenlijk een lijnbus met een betaalde chau eur had moeten rijden. Volgens vakbond FNV onbestaanbaar. „Regelrechte werkverdringing”, stelt Marlies Peeters, bestuurder van FNV streekvervoer. „De huidige buslijn 82 staat gewoon in het bestek dat de provincie heeft gemaakt voor het openbaar vervoer. Het kan niet zo zijn dat Arriva vervolgens besluit om in plaats van een betaalde chau eur de lijn te laten rijden er een buurtbus met vrijwilligers wordt ingezet. Dat zo’n oplossing gezocht wordt voor plekken waar behoefte is aan vervoer, maar waar geen lijnbus is, dat is prima. Maar in dit geval gaat het ten koste van een betaalde baan.”

De vakbond roept in een brief aan de statencommissie voor Ruimte, Infrastructuur en Financiën de leden op om de kwestie aan te kaarten en de ontwikkeling terug te draaien.

Een woordvoerder van de provincie laat weten dat de huidige buslijn 82 niet in het bestek stond dat door de provincie was gemaakt. „Dat er dus straks een vrijwilligersbus wordt ingezet op een lijn waar een betaalde chau eur had moeten rijden is onjuist. Het initiatief is juist ontstaan om toch in de behoefte in Leveroy te voorzien. Door de buurtbus hebben mensen uit Leveroy in Heythuysen en Nederweert goede aansluiting op bussen die naar de stations van Roermond en Weert gaan. ”