Ward Vleugels: "Commercieel vastgoed finaal uit zijn voegen geknald, ook door toedoen 3W"

“De ontwikkelaar heeft zijn eigen graf gegraven”, erkent Vleugels. “In de eerste tien jaar van deze eeuw is net zo veel commercieel vastgoed in Nederland gebouwd als in de jaren 1945-2000. De sector is finaal uit de voegen geknald. En daar heeft 3W net zo hard aan meegedaan”, blikt hij terug.

Vleugels zegt dat in een interview in De Limburger van vandaag.

De ondernemer is samen met Jaco Meuwiseen eigenaar van 3W, een grote landelijke projectontwikkelaar met heel veel projecten in Limburg. In de voorbije crisisjaren was het kantje boord voor het bedrijf, maar het groeit nu weer in rap tempo.

Hij constateert nu dat het speelveld – onder meer door internet – wel is veranderd. “Voorheen was de politiek de koning op het bord. Na de crisis is dat de consument. Hij bepaalt, niet langer de politiek of de ontwikkelaar.”

Volgens Vleugels is minder nieuwbouw en meer renovatie inmiddels de moraal. Vastgoed moet aangepast aan de vraag, kantoren omgebouwd tot zorgvoorzieningen en woningen. Flexibel bouwen is de norm. In plaats van bouwheren zijn projectontwikkelaars dienstverleners geworden.