Weer Limburgs crowdfund-bedrijf onderuit, nu horecaleverancier Avicenna Group uit Haelen

Avicenna Group uit Baexem haalde in 2015 nog 100.000 euro bij het publiek voor het financieren van werkkapitaal. De belofte was een rendement van 9% per jaar. Het bedrijf leed toen al verlies.

In 2016 moest de horecaleverancier van koffie en thee capituleren en werd de Avicenna Group bankroet verklaard. De schuld aan de inleggers staat nu voor 114.000 euro opgenomen in het eerste boedelverslag van de curator.

schermafbeelding-2016-11-27-om-13-33-26

schermafbeelding-2016-11-27-om-13-32-17

De omzet in 2015 bleef steken op 25.000 euro. Het verlies over dat jaar bedroeg 53.000 euro. Over 2016 werd een verlies gedraaid – tot 22 juni – van nog eens  43.000 euro. De directeur H-J. van Kamp was de enige op de loonlijst van Avicenna Group.

De curator over de oorzaak van het bankroet:

Avicenna Group B.V. exploiteerde een groothandel in voornamelijk theeproducten.  Tevens werd er getracht een (eigen) koffielabel in de markt te zetten. De omzetten uit  deze activiteiten zijn zeer minimaal gebleken. De vaste lasten van de onderneming  waren daarnaast substantieel, te meer nu de onderneming werd gefinancierd met een korte termijn financiering op basis van crowd funding.

Voornoemde in combinatie met een mislukte samenwerking met een (beoogd)  compagnon / participant heeft tot onoverbrugbare verliezen geleid. Pogingen om tot  een aanvullende (her)financiering te komen, hebben geen resultaat gehad.

Uiteindelijk heeft de aandeelhouder besloten om het eigen faillissement te verzoeken.:

 

Uit ons archief:

De risico’s van crowdfunding: Zack Benelux binnen maand na volschrijving lening bankroet

“Deze borgstelling heeft op dit moment morele waarde.”

Crowdfunding – geld ophalen bij de massa – bij u en bij mij – is steeds populairder. Logisch: bij de bank krijg je twee keer niks voor je spaargeld. Als je via een crowdfundplatform geld leent aan een bedrijf, kun je wel 7 tot 10 procent rente krijgen. Tel uit je winst.

Was het maar zo gemakkelijk. De hoogte van de rente is direct gekoppeld aan het risico dat je loopt. Zeven procent is een forse beloning, dus het risico is ook hoog.

Banken zijn er al honderden jaren in gespecialiseerd om te bepalen of ze aan een ondernemer geld uitlenen of niet. En zo ja, tegen welke condities. Na heel veel (financieel) onderzoek komt het uiteindelijk aan op maar één vraag: Vertrouw ik de ondernemer die tegenover me zit: gaat hij het geld dat hij van me wil lenen terugbetalen met rente?

Crowdfundplatforms werken ook met een analyse van de kredietrisico’s, maar zijn daarin nog lang niet zo ver als banken. Dat zullen ze ook nooit komen, al is het maar omdat een (huis)bankier inzage heeft in alle bankrekeningen van een ondernemer en precies kan zien hoe het geld binnenkomt en hoe het wordt uitgegeven.

Voor een goed verstaander is het dus dubbel oppassen als een bedrijf gaat crowdfunden, zeker als ze met de huisbankier de gewenste financiering voor het bedrijf niet voor elkaar krijgen.

In het geval van groothandel Zack Benelux (Bestgift bv) uit Herkenbosch is daar sprake van. Op Collin Crowdfund wordt gemeld dat de Rabobank de verwachte groei van het bedrijf niet wil financieren en dat de bank te star is.

Vraag is natuurlijk: Waarom staat de Rabobank op de rem? Die vraag wordt niet beantwoord.Het is een signaal dat crowdfunding hier wordt ingezet als een soort ‘lender of last resort’.

.

Om inleggers te overtuigen van deze investeringskans wordt een fraai plaatje geschetst. Kern: Zack Benelux is een kerngezond en veelbelovend bedrijf, met onderscheidende producten die langjarig voor een goede marge kunnen zorgen, geleid door twee kundige en ervaren ondernemers. Het bedrijf met een omzet van 3,5 miljoen staat voor een groeispurt.

.

Kredietbeoordelaar Dun & Bradstreet spreekt van een ‘laag risico’, net als Collin Crowdfund zelf. De liquiditeitsratio voor 2016 en voor 2017 wordt ingeschat op  ‘goed’ en zelfs ‘execellent’.  Ook andere kengetallen (solvabiliteit, eigen vermogen) stellen investeerders op hun gemak.

.

Een opmerkelijk zin staat er dan weer wel: “Raymond Sieben en Nicole Conradi geven een gezamenlijke persoonlijke borgstelling af voor € 175.000,-. Deze borgstelling heeft op dit moment morele waarde.” Huh? Morele waarde? Dat klinkt niet bepaald naar harde euro’s als het misgaat.

.

De online-verkoopbrochure van deze crowdfunding mist zijn uitwerking niet. Binnen één uur leggen 180 mensen de gevraagde 300.000 euro op tafel. Elke minuut stroomt gemiddeld 5000 euro binnen. Massa is kassa.

.

En nog geen maand later is Zack Benelux bankroet.

.

Want de Duitse producent wil als bij toverslag als we de directeur van Zack Benelux moeten geloven geen goederen meer leveren: “Zack GmbH heeft echter om haar moverende redenen uitlevering van goederen per direct geweigerd. De reden daarvan is ons niet duidelijk. Mogelijk heeft ZACK GmbH een dubbele agenda of zelf problemen (?), maar wij weten het niet.”

.

En dus was er volgens Zack Benelux geen andere optie dan meteen het faillissement aanvragen.

.

Hoe kan dat? Er zal toch een contract van Zack Benelux met Zack GmbH zijn geweest? Zack GmbH zal toch een steekhoudende reden hebben moeten aanvoeren om de leveringen van de een op de andere dag te stoppen? Was er al een betalingsachterstand? Was er iets anders aan de hand en zo ja, hoe lang al? Vragen, geen antwoorden.

.
Het risico dat Zack Duitsland niet meer zou leveren is in elk geval niet beschreven bij het crowdfund-project. Een risico dat nu het zich voltrokken heeft meteen dodelijk blijkt voor Zack Benelux.

.

Nu hebben de inleggers alle mazzel van de wereld gehad. Collin had de 300.000 euro nog niet overgemaakt op het moment dat duidelijk werd dat Zack niet meer wilde leveren. De inleggers hebben afgelopen vrijdag hun geld teruggekregen van Collin met één maand rente erbij. Alleen de inleggers zijn daarover bericht, voor de rest is het verhaal stil gehouden.

.

Natuurlijk: Crowdfunding zal blijven groeien en zal nog vele succesverhalen genereren. Maar het is ook zeker dat Zack Benelux niet het enige debacle zal blijven. Er zal ook nog een hele reeks ondernemingen omvallen die met crowdfunding (deels) gefinancierd zijn.

.

Waarschuwing voor de inleggers: pas op!

.

Maurice Ubags