Wereldleiders NAVO-top in accommodatie Neptunus, complexe klus

Warsaw NATO Summit 2016 - NATO photo

Op 8 en 9 juli 2016 vond de Warsaw Nato Summit 2016 plaats in de Poolse hoofdstad Warschau. In het Nationaal Stadion (Stadion Narodowy) kwamen de regeringsleiders van 26 Europese landen, Canada en de VS bijeen om de trans-Atlantische eenheid te benadrukken en gemeenschappelijke uitdagingen op het gebied van politiek, economie en internationale veiligheid te bespreken. Om het hoogwaardig evenement te kunnen huisvesten, werd de Nederlandse bouwspecialist Neptunus ingeschakeld.

In het door Neptunus gebouwde centrum bevinden zich twee conferentiezalen (exclusief voor de top van de NAVO), kantoorruimtes, persruimtes, privéruimtes voor de wereldleiders en een ruimte die speciaal gebouwd is voor de ‘familie-foto’; een foto van alle wereldleiders ter afsluiting van het topoverleg. De totale lay-out is volgens NAVO huisstijl ontworpen en uitgevoerd.

Speerpunten in het ontwerp waren veiligheid, (geluids-)isolatie, ruimteakoestiek, vloerstabiliteit en uitstraling. In het tijdelijke conferentiecentrum zijn wanden en plafonds toegepast die perfect voldeden aan de strenge geluidseisen van de NAVO. De vloer moest bijvoorbeeld net zo stabiel zijn als die van een permanent gebouw, zodat trillingen niet voelbaar of zichtbaar zouden zijn in aangrenzende ruimtes en ingezoomde camerashots.

Ondanks dat het stadion van Warschau al beschikt over talloze conferentiezalen werd ervoor gekozen om de absolute top van de NAVO te accommoderen in een tijdelijk conferentiecentrum. In het hart van het stadion bouwde Neptunus in slechts drie weken maar liefst 8.000 m2 aan tijdelijke accommodaties.

Voor het conferentiecentrum werd gekozen voor Neptunus’ ‘Evolution’ vanwege de uitstraling en technische eigenschappen, die niet onder doen voor een vast gebouw. Het Evolution-concept, in eigen huis ontwikkeld door Neptunus, staat bekend om de uitstekende isolatiewaarden, de hoogwaardige uitstraling en haar demontabele en daarmee duurzame karakter. Daarmee sluiten deze tijdelijke accommodaties ook volledig aan op de aard van de NAVO-top.

Niet alleen de omvang en de speciale wensen waren uitgebreid, ook het bouwproces werd minutieus afgestemd. Vanwege de veiligheidseisen en regulaties die inherent zijn aan een dergelijke conferentie, diende de planning en werkvoorbereiding zorgvuldig te worden uitgestippeld.

Antoine Eilers, R&D Directeur van Neptunus, legt uit vanuit Warschau: “We zijn erg trots dat we tijdelijke accommodaties mogen leveren voor de NAVO. Het blijft fantastisch om zo’n immense hal te mogen bouwen in het nationale stadion in Warschau. Dit is geen routineklus, op een redelijk complexe locatie, maar wij houden wel van een uitdaging.”