Werkgelegenheid VDL Nedcar van 2350 naar 3500 banen, provincie geeft 22 miljoen voor railterminal

Tegen de achtergrond van die toekomstplannen wil de provincie er alles aan doen om de productielocatie in Born concurrerend te houden met andere locaties in de wereld. VDL Nedcar schroefde vorig jaar voor bijna één miljard euro auto’s in elkaar in Born.

Concreet wil de provincie nu 22 miljoen euro investeren in een railterminal voor Nedcar, zodat straks zo’n zestig procent van de nieuwe Mini’s via het spoor afgevoerd kunnen worden naar de grote havens in Duitsland, België en Nederland.

BMW zelf is ook een voorstander van railvervoer: goedkoper en beter voor het milieu.

De bekendmaking van gedeputeerde Twan Beurskens komt op de dag dat BMW zelf bekendmaakt zijn productielocaties te gaan optimaliseren door in fabrieken of voor- of achterwielaangedreven auto’s te maken. Voor VDL Nedcar (voorwielaangedreven) auto’s heeft BMW’s herschikking van het productienetwerk geen gevolgen.

Op het plan voor een spoorlijn voor Nedcar (het gaat om één kilometer) moet in het najaar van 2017 een klap gegeven worden. In 2019 kunnen dan de eerste treinen – drie per dag –  rijden.

De gemeente Echt-Susteren was in 2011 nog tegen de komst van een spoorlijn. De raad is gisteren bijgepraat. Omwonenden worden vanavond ingelicht.