Dat schrijft de Volkskrant vrijdag.

Gezondheid
De gezondheidsrisico’s van de stof die wordt gebruikt voor de lycra in onder meer wielerbroeken, leggings en lingerie, waren al zeker sinds 1986 bekend bij DuPont en de vorige eigenaar Ornatex. Ondanks dat men wist van de gevaren bleven werknemers onbeschermd in aanraking komen met DMAc, concludeert de de krant op basis van – onder meer – gesprekken met 25 oud-werknemers.

Zwangerschap
Het is niet de eerste DuPont-fabriek die in opspraak raakt. Eerder onthulde EenVandaag  al dat werknemers van een fabriek in Dordrecht kampen met ernstige gezondheidsproblemen. Van de 35 vrouwelijke oud-werknemers die het programma daarvoor sprak, zouden er 33 zwangerschaps- of vruchtbaarheidsproblemen hebben. Justitie startte naar aanleiding van die berichtgeving een onderzoek naar die fabriek.

Onderzoek
In Kerkrade werd er volgens de Volkskrant in 1986 voor het eerst onderzoek gedaan naar de risico’s van de stof DMAc. Reden daarvoor was een werknemer die een ammoniakachtige geur had geroken. Uit het daaropvolgende onderzoek van de Heerlense arbodienst bleek vervolgens dat de fabriek bijna twee keer de maximaal aanvaardbare DMAc-concentratie bevatte. De oorzaak bleken de natte lycraspoelen uit de DuPont-fabriek in Dordrecht te zijn.

Urinetesten
In de periode daarna werden er enkele weken maatregelen genomen, maar daar stopte de fabriek al snel mee. Ook kwam er meetapparatuur op de werkvloer. Die werd volgens de oud-werknemers al snel weer verplaatst. Diezelfde werknemers moesten wel af en toe urinetesten ondergaan, maar de uitslagen van die onderzoeken kregen ze nooit te horen.

Grote zorgen
De werknemers maken zich na het nieuws uit Dordrecht grote zorgen over hun gezondheid. Zeker omdat er volgens hen veel collega’s jong zijn gestorven of op dit moment ziek zijn. Vermoed wordt wel dat de blootstelling aan de stof in Kerkrade minder groot was dan in Dordrecht. Door het vervoer van de lycraspoelen zou het gif in de spoelen normaal gesproken enigszins verdampen. “Maar dat maakt de situatie in Kerkrade niet minder relevant. De genomen veiligheidsmaatregelen waren zeer ontoereikend”, aldus hoogleraar milieuchemie en toxicologie Jacob de Boer tegen de Volkskrant.

Verantwoordelijk
DuPont zelf laat aan de krant weten ervan overtuigd te zijn ‘steeds passend en verantwoordelijk te hebben gehandeld’. Het OM zegt nog niet te weten of in het onderzoek naar de DuPont-fabriek in Dordrecht nu ook de Kerkraadse vestiging mee wordt genomen. Het OM wil eerst de reacties op het Volkskrant-artikel afwachten.