Wie helpt Rachel Valkenburg (Weert) aan een braille-typemachine

Er bestaan vele definties van ondernemersschap. Eén kenmerk hebben ze echter allemaal gemeen: ze beginnen met een goed idee.

37 jaar geleden bedacht hoogleraar Howard Stevenson van Harvard Business School de definitie: Entrepreneurship is the pursuit of opportunity without regard to
resources currently controlled.

Vrij vertaald: ondernemerschap is het benutten van een kans zonder je om middelen te bekommeren die je nog niet hebt.

En deze definitie past heel goed bij de plannen van Rachel. Ze is nagenoeg geheel blind en tot haar grote verbazing kreeg ze tijdens een bezoek in een restaurant in Ermelo de vraag of zee en menukaart in braille wilde hebben. Dit gastvrije gevoel bracht haar vrijwel gelijk op het idee om zelf menukaarten te gaan maken in braille.

Platform Gehandicapten Weert (PGW) omarmde het idee meteen en in samenspraak met Paul Nijenhuis van Brownies & Downies in Weert werd het mogelijk om de eerste menukaart in braille te realiseren. Onlangs werd deze feestelijk aangeboden.

De landelijke organisatie van de franchiseformule van Brownies & Downies met 40 vestigingen in Nederland en België bekijkt op dit moment de mogelijkheden om de braille-menukaarten bij alle zaken te introduceren. Ook René Jeurgens, ondernemer van de horecazaak Denver aan het Bassin in Weert heeft al te kennen gegeven geïnteresseerd te zijn in de menukaart.

Rachel wil verder met het maken van braille-menukaarten. Als er nu of in de toekomst interesse is van bedrijven om teksten in braille om te laten zetten, wil zij dit graag verzorgen.

Om dit te realiseren is ze op zoek naar financiële middelen om een eigen braille-typemachine aan te kunnen schaffen. Momenteel heeft ze er eentje in bruikleen, die binnenkort weer retour moet. Met een eigen machine kan ze dan volledig zelfstandig aan de slag om menukaarten te maken voor horecazaken en wellicht andere projecten.

Wie Rachel wil helpen met deze ondernemende actie kan contact opnemen met Esther van den Bor (estherai@xs4all.nl). Esther ondersteunt Rachel namens Platform Gehandicapten Weert.