Prof. dr. Ron Heeren is hoogleraar aan de universiteit van Maastricht. Daarnaast is hij mede-directeur van het Maastricht MultiModal Molecular Imaging Institute (M4I) dat gevestigd is op Brightlands Maastricht Health Campus. Heeren werkt al geruime tijd succesvol aan innovatieve moleculaire beeldvormingstechnieken, waaronder de ‘massamicroscoop’. Met de massamicroscoop zijn onderzoekers in staat om in een enkel experiment duizenden moleculen direct, snel en gevoelig op cellen en weefselcoupes in kaart te brengen. Deze diagnostische informatie is cruciaal voor personalized medicine, ook wel de gezondheidszorg van de toekomst.

In 1op1 van WijLimburg TV vertelt Ron Heeren welke grote stappen vooruit de gezondheidszorg maakt en kan maken dankzij deze innovatieve moleculaire beeldvormingstechnieken. Ook wordt M4I af en toe gevraagd voor hele bijzondere opdrachten. Zo heeft Heeren een minuscuul verfschilfertje bij zich van het beroemde schilderij ‘Meisje met de parel’ van Johannes Vermeer. Het meesterwerk van Johannes Vermeer uit 1665 werd onlangs gerestaureerd. De restauratoren hebben Ron Heeren en zijn team daarbij gevraagd om een verfschilfertje van het schilderij te onderzoeken. Het schilfertje is zo klein dat het ingekapseld is in een blokje kunststof.

De aflevering 1op1 met Ron Heeren, zijn werk voor M4I en het ‘Meisje met de parel’ is binnenkort te zien op www.wijlimburg.nl.