Witte kip duurzamer dan bruine kip; wereldprimeur in Castenray

Een van de vier eigenaren van Kipster, Ruud Zanders, laat aan de NOS weten dat het een wereldprimeur betreft. Het bedrijf kan een CO2-neutraal ei op de markt brengen door onder andere gebruik te maken van witte kippen. Deze eten minder voer dan bruine kippen en daardoor wordt de voedselproductie minder belast. Daarnaast krijgen de kippen in Castenray voer dat afkomsig is van reststromen. Hierdoor is er geen concurrentie met voedsel dat ook geschikt zou kunnen zijn voor menselijke consumptie, zoals mais.

Daarnaast liggen er bijna 11.000 zonnepanelen op het bedrijf. Minder dan de helft van de opgewekte energie heeft het bedrijf zelf nodig. De rest wordt doorverkocht aan het net. Kipster maakt alleen gebruik van elektrische installaties en neemt dus geen fossiele brandstoffen af.

De prijs van het CO2-neutrale ligt ongeveer 7 cent hoger dan het scharrelei.

Behalve Ruud Zanders, zijn ook Styn Claessens, Maurits Groen en Olivier Wegloop eigenaren van het bedrijf.

Supermarkt Lidl heeft voor de komende vijf jaar de complete productie opgekocht. Ook gaan ze in hun winkels het hanenvlees van Kipster verkopen. In Nederland worden jaarlijks ruim 40 miljoen haantjes direct nadat ze uit het ei komen vergast. Ze zijn economisch niet rendabel, omdat ze langzaam groeien en geen eieren leggen. Een aantal biologisch (dynamische) boeren krijgen het al niet meer over hun hart om haantjes te versnipperen, en verkopen hanenvlees aan de horeca of bioslager. De eerste haantjes groeien op in een stal, maar Kipster hoopt zo snel mogelijk een boer met buitenuitloop te vinden die de haantjes wil houden.

Onderstaand een filmpje over Kipster van Nieuwe Oogst (begin september)