De toch al overspannen woningmarkt lijkt definitief over te koken met een gemiddelde prijsstijging van 8,8% van april 2017 tot april 2018. In Limburg gaat het ietsje minder hard, maar worden nog altijd prijsstijgingen van rond de zeven procent genoteerd. In de praktijk betekent dit dat je als koper op dit moment zo maar 25 mille meer moet neertellen voor een gemiddelde woning dan vorig jaar.

De prijsstijging is iets groter dan in de voorgaande maand. Sinds juni 2013 is er sprake van een stijgende trend. Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster. De prijsindex bestaande koopwoningen is één van de inflatie-indicatoren die is opgenomen in het prijzendashboard.

Het Kadaster maakte afgelopen donderdag bekend dat het in april 16 267 verkochte woningen registreerde. In de eerste vier maanden van 2018 zijn 68 372 woningen verkocht. Dat is bijna 6 procent minder dan in dezelfde periode van 2017. Het dalende aantal verkopen komt omdat het aanbod van woningen snel verschraald doordat koopwoningen in de huidige markt zo snel van de hand gaan.