Woondetailhandel doet het goed in 2016

Met de eindspurt in de laatste weken nog voor de boeg kijken de woonwinkels nu al terug op een geslaagd 2016. In het derde kwartaal was de omzet 7,7% hoger dan in 2016. Over de eerste negen maanden van 2016 plust de omzet 7,6%. Ondernemers in de drie grootste Randstand-steden profiteren extra van de aantrekkende markt. Dankzij de populariteit van het wonen in de stad en de vele verhuizingen die deze trend met zich meebrengt, tonen de woonwinkels er een omzetvoorsprong van 14,8% vergeleken met de eerste drie kwartalen vorig jaar.

Het laatste kwartaal kan de omzetgroei tot ruim boven de 8% over heel 2016 stuwen. In 2016 vallen de kerstdagen in het eerste weekend van de kerstvakantieperiode. Dat is gunstig voor het aantal verkoopdagen die maand. Veel mensen gebruiken hun vrije dagen dan om te winkelen. De voorwaarden voor een prachtige eindspurt in het laatste kwartaal lijken, ook door het positieve consumentenvertrouwen, daarmee uitstekend.

Dankzij de omzetgroei van 15,3% in het derde kwartaal staan gemengde woonwinkels er na negen maanden met 15,9% omzetgroei uitstekend voor. Slaapspeciaalzaken noteerden 5% meer omzet en hebben na negen maanden een voorsprong van 9,9% op de omzet van 2015. De omzet van woningtextiel winkels groeide in het derde kwartaal licht met 0,8%. Dankzij een geweldige eerste helft van dit jaar is na drie kwartalen de omzetvoorsprong toch nog steeds 7%. Meubel- en keukenzaken zagen hun omzet het afgelopen kwartaal met respectievelijk 4,9% en 6,5% groeien. Over negen maanden bekeken is er sprake van een omzetstijging van 4,6% en 8,3%.

Vorig jaar werd in het laatste kwartaal een omzetgroei van 10,3% gerealiseerd in de woondetailhandel. Een derde van de deelnemers aan de INretail woonwinkelmonitor verwacht dit lopende kwartaal opnieuw een stevige omzetplus. Ruim de helft verwacht de omzet van kwartaal vier in 2015 te evenaren.