Woningcorporatie Woonpunt investeert ruim € 10 miljoen in de renovatie van 89 woningen aan de Hermelijn- en Tiecelijnstraat in Maastricht. Door de verbouwing gaan de woningen van gemiddeld energielabel D naar A++. De energiezuinige appartementen blijven behouden voor de sociale huur. De renovatie start in juli van dit jaar en wordt medio 2019 afgerond.

Woonpunt geeft aan een inhaalslag te willen maken bij de verduurzaming van het woningbezit. Het aangekondigde project in de wijk Malpertuis is daar volgens de woningcorporatie een voorbeeld van. Door extra te investeren in duurzaamheidsmaatregelen wil Woonpunt eerder dan gepland gemiddeld energielabel B halen voor het eigen woningbezit: 2025 in plaats van 2028.

Onderdeel van de renovatie is het verbeteren van de isolatie van de buitenschil. Ook kunststof kozijnen met HR++ isolatieglas, led-verlichting, mechanische CO2-gestuurde ventilatie en vloerverwarming maken onderdeel uit van de plannen. Aanvullend investeert Woonpunt € 3.500,- per woning in zonnepanelen die de woning van elektriciteit voorzien en waarmee een A++ label gehaal wordt.

De renovatie gebeurt in twee fases, waardoor de huidige bewoners – voornamelijk senioren – in de gelegenheid zijn tijdens de verbouwing tijdelijk een andere woning in het complex te betrekken. De woningen worden niet alleen energiezuiniger, maar krijgen eveneens een verbeterde indeling.

Het complex aan de Hermelijn- en Tiecelijnstraat is gebouwd in 1959. De bouwstijl is typerend voor een parochiewijk. Bij het nieuwe ontwerp is Frencken Scholl architecten uitgegaan van het herstel van oorspronkelijke beeldbepalende elementen. Andere partijen die deel uitmaken van het projectteam zijn Castermans Engineers (constructeur) en BAM Wonen (aannemer).