Yookr (Horst aan de Maas) verplaatst gegevens van Londen naar Frankfurt

Internetplatform voor ondernemers, Yookr uit Horst aan de Maas, wil niet wachten tot de Brexit werkelijkheid is geworden. Om die reden hebben ze alle gegevens in de database en applicaties van het bedrijf verhuisd van Londen naar Frankfurt.

Voor Yookr is privacy de belangrijkste reden om deze verhuizing van haar systemen door te voeren. Op 28 mei 2018 wordt de GDPR wetgeving van kracht. GDPR (General Data Protection Regulation) gaat over het beheer en de beveiliging van persoonlijke gegevens van Europese burgers. Iedere organisatie moet vanaf mei 2018 kunnen aantonen welke persoonsgegevens ze verzamelt, hoe ze deze data gebruikt en hoe ze deze beveiligt. Ongeacht of de organisatie dit in een eigen of extern datacenter beheert of in de cloud buiten de EU.

Met het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU, is het onzeker of de Britten ook aan deze EU-wet gaan voldoen. Yookr laat weten dat ze er op voorhand zeker van willen zijn dat de gegevens van hun klanten veilig zijn. Daarom nemen ze het zekere voor het onzekere en verhuizen ze de digitale gegevens van Londen naar Frankfurt. In Duitsland kent overigens een privacywetgeving die de meeste bescherming biedt voor de eindgebruikers.