Zes partijen hadden interesse in overname Solland Solar

Dat blijkt uit het tweede boedelverslag van de curator.

Zoals vorige week bekend werd is Solland Solar uiteindelijk overgenomen door het Chinese Trina Solar. Dit bedrijf deed met 1.3 miljoen euro het hoogste bod. Uiteindelijk telde het bedrijf 1.5 miljoen euro neer, voor boedel en voor het onroerend goed. In dat bedrag zit ook 50.000 euro voor goodwill en 150.000 euro voor voorraden. Het bedrijf neemt mogelijk 100 medewerkers over.

Behalve Trina Solar waren ook Süswestwind GmbH uit Duitsland, het Finse Valoe Oyj, het Duitse Bestle Technologies en Klaas Wisse (in privé) geïnteresseerd in de overname van Solland Solar. Ook oud-eigenaar en oprichter Gosse Boxhoorn, die opereerde namens zijn vennootschap The Silicon Mine, heeft geprobeerd Solland Solar door te starten.

De schuldenlast van het failliete Solland Solar is inmiddels opgelopen tot 12,2 miljoen euro, waaronder een vordering van 2 miljoen euro van de fiscus.

Opmerkelijk is dat Solland Solar onder Italiaanse leiding een gebrekkige boekhouding voerde. Het lukte de financieel medewerkers van het bedrijf niet de curator adequaat inzicht te geven in de actuele balansgegevens en in de verlies- en winstrekening, zo meldt de curator.

Voor zover de curator heeft kunnen achterhalen leed Solland Solar in 2013 nog een verlies van 1,85 miljoen euro, in 2014 een verlies van 5,45 miljoen euro en in 2015 tot het moment van het faillissement een verlies van  3,13 miljoen euro.