Zuyd en bedrijven regio bouwen ultra lichte race-auto

Over een kleine drie maanden is het zover. Dan racet de in Zuid-Limburg ontwikkelde ultralichte, duurzame en hopelijk ook snelle raceauto over het circuit van Silverstone tijdens de internationale Formula Student Race. De auto is ontworpen en gebouwd door studenten van Zuyd, in samenwerking met ruim 25 bedrijven uit de regio. Het project, dat als titel ‘Fuze’ heeft gekregen, is een showcase van innovatie in Zuid-Limburg en wordt mede mogelijk gemaakt door Limburg Economic Development. Een update.

Aan de auto werken studenten van de opleidingen Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde, ICT en Technische Bedrijfskunde in Heerlen. Branding en communicatie, evenementen en businessplan zijn opgepakt door studenten in Maastricht en Sittard. “Dit project maakt veel los bij studenten,” vindt projectleider Rob van Loevezijn. “Het werken aan een raceauto is natuurlijk vele malen leuker en interessanter dan een gewone klassikale les. Ze zijn praktisch bezig en het competitie-element maakt het allemaal nog spannender. We merken dat de studenten meer uit zichzelf halen. Ze zijn bereid een extra inspanning te leveren, zelfs als ze tot ’s avonds 8 uur op school moeten blijven om iets af te krijgen. Kom daar maar eens om in de reguliere lessen.”

Nieuwste inzichten en technieken

De contacten met de bedrijven ervaren de studenten als positief. Het geeft hen de kans alvast een kijkje in de keuken van een bedrijf te nemen, en gebruik te maken van de nieuwste inzichten en technieken. Een greep uit de partnerbedrijven: met CeraCarbon in Stein worden aluminium remschijven met een keramiekvoering ontwikkeld. Ook werken de studenten aan een hybride composiet van de supersterke vezel Dyneema® in combinatie met carbon. Code PS Solutions uit Schinnen zorgt voor simulatie-analyses die helpen bij beslissingen in het productieproces. Eurocarbon in Sittard-Geleen werd benaderd vanwege specifieke kennis van composieten in onder meer de automotive en AFTC vanwege de acrylaat lijmstrips. Een grote state-of-the-art 3D-printer van Tractus3D print de body van de auto. Daarnaast werken de studenten intensief samen met onder meer de TU Eindhoven en PXL in Hasselt. Naast de technische aspecten leren de studenten competenties die ze straks in het bedrijfsleven hard nodig zullen hebben: samenwerken in een team, verantwoordelijkheid nemen, afspraken nakomen of werken met deadlines.
Regio op de kaart

Van Loevezijn: “Met dit project streven we meerdere doelen na. Op de eerste plaats natuurlijk het bieden van boeiend en goed onderwijs aan onze studenten. Daarnaast vinden we het van belang om de regionale kennis en kunde op het gebied van automotive en aanverwante disciplines zichtbaar te maken. Het is fascinerend om te zien wat hier in de regio allemaal gebeurt op het gebied van nieuwe materialen, innovatieve reken- en productietechnieken, 3D-printen en nog veel meer. We hopen dat de deelnemende bedrijven elkaar door middel van dit project leren kennen en duurzame relaties opbouwen. Door op een structurele manier samen te werken en van elkaars kennis en kunde gebruik te maken, kunnen we de regio als totaal sterker op de kaart zetten.” Guy Vroemen, CEO van AFTC ziet duidelijke meerwaarde in het project. “We leren van elkaar. Wij vinden het belangrijk dat studenten op deze manier de kans krijgen om in een multidisciplinaire setting te werken en leren. Bovendien maken wij alvast kennis met de jonge talenten in de regio.”

Auto klaar op 17 mei

Inmiddels is zo’n 95% van de engineering gereed en zijn de belangrijkste testen afgerond. Alle benodigde materialen zijn besteld of al in huis zodat de productie van de auto zeer binnenkort kan starten. “Op 17 mei wordt de auto aan het publiek gepresenteerd. De Formula student race vindt plaats op 23 juni. We hopen natuurlijk dat we hoog eindigen,” aldus Van Loevezijn. “Maar onafhankelijk van de plaats in het eindklassement vinden we dit project al een succes dat de komende jaren zeker een vervolg krijgt.”

Bron: Led2020