Zuyd Hogeschool opent volgend jaar Confucius Instituut in Maastricht

Zuyd Hogeschool opent midden 2017 in Maastricht een Confucius Instituut, ter ondersteuning van de vele actieve banden van Limburg met China.

In Beijing is vorige week in aanwezigheid van de onderwijsattaché van de Nederlandse Ambassade, overeenstemming bereikt over de komst van dit instituut.

Non-profit
Het Confucius Instituut is een door de Chinese overheid gefinancierde non-profit organisatie die als doel heeft kennis van China, haar taal en cultuur te bevorderen en de onderlinge banden tussen landen te versterken. Bedrijven en particulieren kunnen er straks terecht voor bijvoorbeeld workshops, seminars en taalcursussen.

Ook wordt er ondersteuning geboden aan bedrijven met interesse in de Chinese markt. Dat gebeurt in samenwerking met regionale partners binnen de overheid of het bedrijfsleven die al banden hebben met China.

Instituut
Wereldwijd zijn er vijfhonderd Confucius Instituten. Maastricht wordt, naast de vestigingen in Leiden en Groningen, het derde Confucius Instituut in Nederland. Het centrum wordt gevestigd in het hogeschoolgebouw aan de Brusselseweg.

Chinabeleid
In 2015 opende Zuyd al een Expertise Centre China in Chengdu, dat praktijkgerichte maatwerktrainingen aanbiedt op de Chinese markt en dat ook wederzijdse kennis- en informatie-uitwisseling voor onderwijs en bedrijfsleven bevordert.

De komst van het Confucius Instituut past volgens de hogeschool bovendien binnen het actieve Chinabeleid dat de provincie Limburg al een aantal jaren voert, en stelt de steden zoals Maastricht en Sittard in de gelegenheid hun banden met Chinese steden verder aan te halen.

Bron: L1