Zzp’ers zijn gelukkiger dan werknemers in loondienst. Dat blijkt uit recent onderzoek van PanelWizard. Fulltime zzp’ers beoordelen hun werksituatie gemiddeld met een 7,9. Een derde geeft zelfs een 9 of hoger.

Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim duizend zzp’ers en werknemers in loondienst. Zzp’ers laten zien op alle onderdelen tevredener te zijn met hun werksituatie: ze zeggen vaker gelukkig te zijn met hun werk (85% tegenover 71%), vaker dagelijks plezier te beleven (83% tegenover 74%) en minder stress te ervaren (28% tegenover 39%). Daarbij zijn zzp’ers trotser op het werk dat zij doen (86% tegenover 73%). Overall beoordelen ze hun werksituatie dan ook met een 7,8 tegenover een gemiddeld rapportcijfer van een 7,4 van werknemers in loondienst.

De cijfers laten daarnaast zien dat 81% het onwaarschijnlijk acht ooit weer terug te gaan in dienstverband. Nog eens 13% van de werknemers in loondienst overweegt serieus een stap naar het zzp-schap.

Hoewel zzp’ers minder vakantiedagen nemen dan werknemers in loondienst, geeft ruim 55% aan een droombaan hebben. Bij werknemers in loondienst is dit slechts 32%. De liefde voor het vak, de uitdaging en het beter kunnen combineren van werk en privé worden door ongeveer een kwart van de zzp’ers als andere redenen genoemd om als zelfstandige aan de slag te gaan.

Het onderzoek is uitgevoerd door Panelwizard in opdracht van Tellow in april 2018 onder 1.038 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Bij de selectie van respondenten is gebruik gemaakt van een gelijke verdeling tussen zzp’ers en werknemers in loondienst.