Zzp'er mag huur toch niet aftrekken

De Hoge Raad bevestigde deze zomer in een arrest dat zelfstandige ondernemers hun huur mogen aftrekken als zij 10% van hun woning gebruiken als werkruimte. Staatssecretaris Erik Wiebes van Financiën schrapt deze regeling nu omdat het de Staat te veel geld zou kosten. Dat heeft Wiebes aan de Tweede Kamer gemeld.

Nu kost de aftrekpost de schatkist nog maar € 20 mln omdat slecht 1% van de zpp’ers er gebruik van maakt. Maar mede door de publiciteit die het arrest heeft gekregen, zou dat op kunnen lopen tot een bedrag van € 500 mln, schrijft Wiebes. Ook zou aftrekpost de tegenstelling tussen huurders en woningeigenaren vergroten, aldus de bewindsman. Kosten voor een zelfstandige huurruimte blijven wel aftrekbaar van de winst.

De bewindsman zei in augustus nog geen enkele aanleiding te zien om de wet te veranderen. Wiebes verwachtte toen nog geen grote aderlating voor de schatkist als onwetende zzp’ers met terugwerkende kracht alsnog gebruik maken van. ‘Ik heb geen reden om aan te nemen dat deze regeling nu opeens een stroom op gang brengt’ zei hij toen.