Een echtscheiding brengt veel emoties met zich mee. Maar ook een arbeidsconflict kan tot onoverkomelijke problemen leiden. Als je er samen niet meer uitkomt, kan de hulp van een mediator uitkomst bieden. Bij Roeleven Advocaten en Mediators werken advocaten, die gespecialiseerd zijn in personen en familierecht. Mediation is één van de expertisegebieden van het team.

Soms staan de betrokkenen mijlenver uit elkaar. Als mediator, de neutrale tussenpersoon, help je hen weer met elkaar te praten en een conflict op te lossen op een manier waar beide partijen achter kunnen staan”, zegt Evelien Roeleven, die al 25 jaar advocaat is. Een kwart eeuw waarin ze de advocatuur zag veranderen. Met name de manier van communiceren met klanten en collega’s ontwikkelde zich enorm. Van tijdrovende communicatie via fax, telex, typemachine en postbode naar de snelle gedigitaliseerde wereld. “Maar ook de positie van de vrouw is anders geworden. Nog niet zo lang geleden stopte een vrouw met werken als ze ging trouwen. Tegenwoordig werkt bijna iedere vrouw, ook als ze een gezin heeft. Dat heeft consequenties bij een echtscheiding, bijvoorbeeld voor de alimentatie. Ook is de klant tegenwoordig mondiger. Al die ontwikkelingen en de veelzijdigheid van de advocatuur maken dit voor mij het mooiste beroep van de wereld.”

Specialisatie
Mediation voegt daar voor Evelien nog een aspect aan toe. “Veertien jaar geleden heb ik de specialisatie opleiding familierecht en mediation gedaan. Want veel echtscheidingen eindigen in een vechtscheiding. Door mediation toe te passen kun je de strijd voorkomen, on speaking terms blijven en ervoor zorgen dat je de echtscheiding niet alleen zakelijk maar ook emotioneel goed afwikkelt. Goede afspraken maken over de verdeling van de goederen, de zorg voor de kinderen en ga zo maar door. Mediation kan ook toegepast worden als binnen een bedrijf of maatschap problemen ontstaan. Ik vind het een uitdaging om daar waar mensen vastlopen in een gesprek door middel van mediation de weg naar een oplossing te vinden. Een manier die ellenlange juridische procedures scheelt en daardoor ook financieel minder belastend is.”

Aardappelen
Om uit te leggen hoe een probleem soms in het hoofd van een persoon ontstaat en hoe mediation dan werkt, gebruikt Evelien Roeleven vaker het voorbeeld van de aardappelen. “Iemand wil stamppot maken, maar er is geen aardappel meer in huis. Geen probleem, de buurman van driehoog wil hem vast wel een paar aardappelen lenen. Terwijl hij de eerste treden neemt, bedenkt hij dat de buurman misschien niet thuis is of niet opendoet. Bij het beklimmen van de volgende trap denkt de man dat de buurman hem misschien helemaal geen aardappelen wil lenen. En bij het oplopen van de laatste trap weet hij ineens zeker dat de buurman hem geen aardappelen zal geven. Als de buurman de deur opent roept de man: ‘Waarom wil je me geen aardappelen geven?!’

Om de Tafel
”Met mediation ben je al die bedenksels en escalaties voor”, benadrukt Evelien. “Betrokkenen zitten van meet af aan samen om tafel en praten met elkaar en met mij. Samen komen we sneller tot een oplossing. Let wel, mediation is geen therapie. Een mediator helpt bij het afronden van iets. Dat kan een huwelijk zijn, maar het kan ook gaan om een zakelijke relatie. Want zolang zakelijke partners goed samen door een deur kunnen, is er niets aan de hand. Maar stel dat één van de twee ziek wordt, wat is daarover afgesproken? Is er een regeling getroffen? Belangrijke onderwerpen om samen te bespreken. Leg de zaken van tevoren juridisch vast, dat scheelt veel ellende. Krijg je daarna toch problemen, los het dan op door middel van mediation.”