Meest energie-efficiënte datacenter van Nederland in Sittard-Geleen:

In amper vier maanden tijd verrees op Businesspark Geleen langs de spoorlijn een hypermodern gebouw waar bedrijven en instellingen veilig hun computerdata kunnen bewaren. Een investering van 10 miljoen euro.

Het is nog akelig leeg in het gloednieuwe, hagelwitte datacenter van Cegeka aan de Transportlaan. Slechts enkele ‘koelkasten’ zijn gevuld met racks waarin servers en harde schijven een zoemend geluid produceren. “Dat gaat snel veranderen,” zegt Christoph Neut, directeur commercie. “Wij verplaatsen de apparatuur van een groot deel van onze klanten van onze datacenters in Veenendaal en Leuven naar hier. Dit centrum in Sittard-Geleen is beduidend energiezuiniger en voldoet aan alle moderne eisen. Bedrijven en instellingen zoeken een plek waar hun data veilig zijn. Ze willen de beste condities zodat apparatuur niet uitvalt en data altijd beschikbaar zijn.”

Ideaal

Verder verwacht Cegeka, een van oorsprong Belgische onderneming met nu 3700 medewerkers in Europa, 7000 klanten en een omzet van 375 miljoen euro, de komende jaren sterk te groeien in Zuid-Nederland en Duitsland. “Sittard-Geleen is voor ons een ideale uitvalsbasis,” zegt directeur services Luc Greefs. “Klanten willen het liefst een datacenter in de directe omgeving. Een plek waar ze zelf kunnen komen kijken. Ook ligt Sittard-Geleen op amper een half uurtje rijden van ons hoofdkantoor in Hasselt. Goed bereikbaar voor onze mensen. Tenslotte kunnen we op deze locatie snel uitbreiden als dat nodig is.”

Systemen

Pas binnen in het datacenter wordt duidelijk waarom het gebouw (gebouwd door Willems en ingericht door ICTroom) zo’n 10 miljoen euro heeft gekost. Luc Greefs wijst op het ingenieuze koelsysteem, het blussysteem met speciaal gas in geval van brand en natuurlijk de systemen die in werking treden als de stroom uitvalt. “Eerst vallen we terug op accu’s, vervolgens zijn binnen 5 seconden de generatoren opgewarmd die voor stroom zorgen. Desnoods weken lang, want hier ligt een tank met 30.000 liter diesel.”

Cloud

Het in 1992 opgerichte Cegeka is gespecialiseerd in het ontwikkelen van softwareprogramma’s en installatie en beheer van systemen. Ook datacenters vormen sinds de oprichting een wezenlijk onderdeel van de activiteiten. “We werken allemaal in de Cloud, zoals dat zo mooi heet,” vervolgt Luc Greefs. “Een vreemde term eigenlijk, want het gaat om de opslag van data op computers, servers en schijven. Die bevinden zich echt niet ergens in de wolken of zo. Daarvoor hebben we datacenters. Als u bijvoorbeeld via internet geld overmaakt aan iemand, dan wordt dat in zo’n datacenter verwerkt en opgeslagen. Onze klanten vinden het prettig dat we hun software en de bijbehorende installatie verzorgen en alles ook nog eens beheren in eigen datacenters. Daarmee onderscheiden we ons van veel concurrenten.”

Groeien

Cegeka werkt vooral voor de (middel) grote bedrijven. In Nederland zijn dat onder andere ING, KNAB, NIBC, ABN AMRO, Delta, Van Gansewinkel, Aegon en Ewals. “Wij groeien hard,” zegt Christoph Neut. “Elk jaar met dubbele cijfers, ook in de crisis. Dat stopt niet, temeer omdat er nog heel veel bedrijven en organisaties zijn die nog niet in de Cloud werken.”

www.cegeka.be

Andere berichten van In Sittard-Geleen: