Sociale robot loopt stage in Sittard-Geleen:

Een robot die weet waar u uw sleutels heeft neergelegd. Die waarschuwt als u uw medicijnen moet slikken. Die 112 belt als u valt. Die u herinnert aan uw afspraken. Science fiction? Nee, hij bestaat en heet Tommy. In het verpleeghuis Hoogstaete in Sittard-Geleen heeft hij al met succes stage gelopen.

Roel Goffin, lid van de Raad van Bestuur van Zuyderland, kent de weerstand. Een robot in huis die de zorg overneemt. Zo ver zal het toch niet komen in Nederland? “Nee, zo ver komt het ook niet. Robot Tommy is een maatje, een hulp die oudere mensen ondersteunt. Het is een sociale robot die het geheugen een handje helpt en in voorkomende gevallen een beroep doet op de hulpverlening, op mensen van vlees en bloed. Meer is het niet. Maar Tommy zorgt er wel voor dat mensen langer zelfstandig blijven wonen, zelf de regie in handen kunnen houden. Dat willen ze graag en daarnaast bespaart het ook kosten. Er zijn nu eenmaal steeds minder plekken in verpleeghuizen voor het groeiend aantal ouderen. En minder verzorgenden.”

Nieuwsgierig

Tommy dus. De sociale hulprobot van de toekomst. In november was hij een aantal weken te zien in zorgcentrum Hoogstaete in de wijk Hoogveld in Sittard-Geleen. “Een eerste versie,” legt manager Roy Beumers van Zuyderland uit. “Meer om de mensen te laten wennen aan het idee. Om te kijken hoe hij zich beweegt en of de techniek klopt. Eerst waren de mensen huiverig, later vooral nieuwsgierig en kwamen de eerste contacten tot stand. De komende maanden gaat Tommy meer leren. Zo moet hij met name ouderen inderdaad een beetje helpen in het dagelijks leven. Een maatje zoals Roel al zegt. Geen vervanger van de verpleegkundige.”

Ontwikkeling

De ontwikkeling van de robot is een door de Europese Unie gesubsidieerd project. Twee Portugese en een Zwitserse universiteit doen onderzoek naar de inzetbaarheid van een robot in de zorg. Een Portugees bedrijf bouwt de robot. Zuyderland is nauw betrokken bij de ontwikkeling. “Wij en een zorginstelling in Portugal doen de praktijktests,” zegt Roel Goffin. “Wij willen voorop lopen met vernieuwingen in de zorg. Een sociale robot kan een belangrijke rol spelen als hij doet wat wij en onze cliënten willen. Daarom zijn we in dit Europese project gestapt. Tommy wordt weliswaar niet geproduceerd in Sittard-Geleen, wij zijn wél voor een deel eigenaar en bepalen mee wat hij allemaal moet kunnen.”

Intelligenter

Tommy zal voorlopig in actie komen bij incidenten. Maar in de loop der tijd wordt hij steeds intelligenter, weet Roy Beumers. “En interactiever. Hij gaat patronen zien en trekt aan de bel als meneer of mevrouw een maaltijd overslaat of niet uit bed komt. Hij zal ook zien als iemand zich verdrietig voelt of ziek is. Dan waarschuwt Tommy de familie of de zorg.”

Tommy wordt bij Zuyderland over ongeveer een jaar ingezet bij mensen thuis. Over twee jaar is hij voor iedereen te koop.

 

Andere berichten van In Sittard-Geleen: