Tapas en innovatie:

Vorige week bezocht ik het World Mobile Congres (WMC) in Barcelona om te zien en te voelen wat er allemaal gebeurd in de digitale wereld. Het WMC gaat al lang niet meer alleen over smartphones, het is een kijkje in de toekomst op het gebied van innovatie. Hopende op enkele warme zonnestralen viel het weer helaas tegen, zelfs in Barcelona sneeuwde het.

Gelukkig was de beurs super interessant en inspirerend. Van nature ben ik nieuwsgierig (en op de hoogte) van nieuwe technieken en innovaties maar wat ik op de beurs allemaal zag overrompelde mij.

In totaal 8 hallen vol met 5G internet of things toepassingen, Virtual- en Augmented reality, Robots, Artificial intelligence en ja ook smartphones. Samsung greep de beurs aan om de nieuwe Samsung S9 te introduceren en Sony haar draadloze oordopjes. Ik heb deze als één van de eerste mogen vasthouden. Daarnaast lanceerde Nokia maar liefst 5 nieuwe smartphones, waaronder de Nokia 8110, die in de filmhit The Matrix was te zien. Zeker zo indrukwekkend waren de stands van bijvoorbeeld Huawei, Nokia en Ericsson. Hun stands waren meerdere voetbalvelden groot en daarnaast hadden ze een “by invitation only” gedeelte. Het lukt ons per toeval om hier toegang tot te krijgen en we hebben een kijkje in de keuken kunnen nemen.

Internet of things ( Smart Cities, E-health oplossingen, Smart mobility enz. ) gaat ons leven gemakkelijker maken doordat sensoren met elkaar kunnen communiceren. Mooi toch als apparaten met elkaar praten en ook nog eens van elkaar gaan leren. Dus alles om ons heen wordt slim, vuilnisbakken, bureaus, pennen, bomen, enz. We kunnen er straks niet meer omheen! Ook de zelfrijdende auto`s, 5G connected cars waren aanwezig in Barcelona. Huawai onthulde zelfs een zelfrijdende auto die met smartphone technologie de omgeving begrijpt. Vele VR en AR toepassingen waren zichtbaar op de beurs, van het spelen van een potje virtueel ping-pong tot een ritje in een achtbaan of live aan een voetbalwedstrijd meedoen.

RCS (Rich Communication Servers) wordt een nieuwe manier van communiceren en ook de bemande drones hebben toekomst. Vele verschillende robots lieten hun kunstjes zien en maakten erg natuurlijke bewegingen. Er waren hele betaalbare robots, zoals bijvoorbeeld de Robelf die ook nog eens de innovatie award won.

Het waren zeer inspirerende dagen. Mijn honger naar techniek en innovatie zijn weer even gestild, missie geslaagd.

Op naar een digitale toekomst!

Guido Wintjens

Directeur Ivengi.com

 

Andere berichten van Ivengi.com: