Unieke leeromgeving bij CHILL op Chemelot:

Drie jaar geleden was de Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen zo’n beetje verboden terrein voor studenten. Nu is het de dagelijkse thuishaven van bijna 450 jonge mensen die er een studie volgen in chemie of nieuwe materialen. Ze doen dat bij CHILL, de Chemelot Innovation and Learning Labs. “Een unieke leeromgeving,” zegt directeur Peter Engelen.

Het is laat in de middag en Peter Engelen heeft een drukke dag achter de rug. “Vandaag hadden we introductiedag voor nieuwe studenten,” zegt hij. “Het waren er meer dan honderd. Een record. Als het zo doorgaat hebben we binnenkort weer meer ruimte nodig. Natuurlijk zijn we daar blij mee. Eén van de doelstellingen van CHILL was en is immers om chemie-studies te stimuleren. Landelijk is daar al jaren weinig belangstelling voor. Opleidingen verdwijnen of kwijnen weg. Hier in Zuid-Limburg zit de groei er goed in. Afgelopen jaar met 25 procent. Ligt dat aan CHILL? Ten dele wel.”

Praktijk

Wat is dan de aantrekkingskracht? “In CHILL werken docenten en studenten samen aan opdrachten uit het bedrijfsleven. Dus geen theoretische vraagstukken uit de leerboeken, maar echte onderzoeksprojecten. Hier is niet de docent de baas, maar werken we op basis van gelijkwaardigheid. Samen lossen we praktijkvraagstukken op waarbij we ook de expertise en kennis van andere partijen inroepen. Dat op zich is al spannend genoeg. Daarnaast werken we hier met de meest moderne apparatuur. Geen verouderde labs dus of gedateerde machines maar het beste van het beste. Het gaat immers om resultaten, om echte business. Vaak voor ondernemingen op het Chemelot-terrein, nog geen 100 meter verderop. Dat is bijna geen studeren meer.”

Kennis

Afgelopen jaar werkten er 450 studenten van Zuyd Hogeschool, Arcus en Leeuwenborgh aan een (deel)opleiding terwijl er nog eens 450 studenten oppervlakkiger kennis maakten met CHILL. Dit jaar wordt wellicht de grens van 1.000 bereikt, zo is de verwachting. Inmiddels zijn ook zo’n 15 docenten permanent bij CHILL aanwezig en werken er nog eens 15 mensen vast in de organisatie. “Voor diverse projecten kopen we kennis in. Vaak van specialisten die met pensioen zijn en nog graag hun kennis willen overdragen. We hebben nu vijf laboratoria voor materialen, 3D-printing, biologie en diagnostiek, synthese en analyse. Onlangs hebben we bijvoorbeeld succesvol onderzoek gedaan naar hoe we landbouwfolies kunnen hergebruiken, menselijke implantaten kunnen printen en naar therapieën tegen kanker.”

Omzet

“Omdat we zelf omzet genereren, worden de bijdragen van onze partners langzaam minder,” vervolgt Peter Engelen. “Steeds meer bedrijven leggen hier onderzoeksopdrachten neer. We rekenen daarvoor zeer schappelijke bedragen, maar doen het niet voor niets. Deze omzet komt dit jaar uit op een kleine half miljoen euro. Of we ooit helemaal zelfstandig onze broek ophouden, durf ik niet te zeggen. Maar is ons wat waard als we uiteindelijke goede vakmensen voor de chemie afleveren. Opleiden kost altijd geld.”

Partners van CHILL zijn de onderwijsinstellingen Arcus, Leeuwenborgh, Zuyd Hogeschool en Universiteit Maastricht met DSM en Sabic als partners uit het bedrijfsleven. Provincie Limburg en de drie grote steden in Zuid-Limburg, Sittard-Geleen, Heerlen en Maastricht, zorgen voor aanvullende subsidie, net als Platform Beta Techniek.

Andere berichten van In Sittard-Geleen: