What the sensor?:

De hele dag ontvangen we langs onze oren, ogen, tong, neus en huid een heleboel informatie over de buitenwereld. De organen die deze prikkels ontvangen en omzetten in impulsen zijn onze zintuigen.

Machines en robots moeten ook de omgeving kunnen waarnemen. Ze zien bijvoorbeeld via een camera en horen via een microfoon. Dit zijn dan geen zintuigen meer, maar sensoren. Overal om je heen zijn sensoren aanwezig en vaak zonder dat je je er bewust van bent. Maar wat is een sensor eigenlijk? En nog belangrijker wat kun je ermee?

In de wereld van digitalisering, IoT en big data zijn sensoren cruciaal. Sensoren zorgen ervoor dat je kunt meten, analyseren, beoordelen, besluiten of sturen. In toekomstige businessmodellen zijn ze onmisbaar zelfs.Echter, hoe komen de huidige sensortechnologie, big data, wetgeving en oplossingen bij elkaar?Hoe je het ook went of keert, sensoren zijn de zintuigen van de toekomst.

Internet of Things (IoT) is een begrip wat te pas en te onpas voorbij komt binnen de hedendaagse wereld.

Hoe laat je sensoren niet alleen registeren of signaleren, maar ook met elkaar praten via LoRa of NB IoT en “slimme” beslissingen nemen? En hoe staat het met de veiligheid van de data?

Genoeg stof tot nadenken, maar het biedt zeker mogelijkheden waarmee nieuwe businessmodellen geïntroduceerd kunnen worden. Zelfrijdende auto’s zijn natuurlijk het meest vanzelfsprekende voorbeeld, maar ook met sensortechnologie in de zorg worden problemen bijvoorbeeld eerder gesignaleerd.

Zorgmedewerkers kunnen de informatie inzien en krijgen bij bijvoorbeeld een valpartij of inactiviteit een melding binnen. Ook merken sensoren ongewoon gedrag van ouderen op en geven deze informatie door aan zorgmedewerkers.

Een ander belangrijk argument is het feit dat sensortechnologie op het punt staat betaalbaar te worden. Sensoren zijn er in verschillende vormen, formaten en uitvoeringen en er komen steeds meer toepassingen bij. Sterker nog, sommige toepassingen worden zometeen ‘gemeengoed’ en ‘vanzelfsprekend’.

Hoe kun je daar als onderneming slim op in spelen? Wat wil je graag realiseren? Waar moet je beginnen? Wederom terechte vragen, maar voor elke vraag is er een digitale oplossing.

Met vriendelijke groet,

Guido Wintjens

Directeur Ivengi.com

 

Andere berichten van Ivengi.com: