Wood15 wil graag doorgroeien:

Gevestigd in één van de vroegere fabriekshallen van Philips aan de Nusterweg in Sittard-Geleen. Wood15 heet het centrum, inmiddels internationaal bekend en in trek bij vele duizenden liefhebbers en (top)sporters. Toch is de toekomst ongewis.

Ooit werden er beeldbuizen gemaakt, nu razen de BMX’ers en mountainbikers over de houten banen. Pittige hellingen, steile afdalingen, scherpe bochten: voor elke leeftijd en elk niveau heeft het circuit wel een uitdaging in petto. “Dit is de enige overdekte baan in Nederland met zo veel faciliteiten”, zegt Marc Trines niet zonder trots. “De dichtstbijzijnde concurrent zit in Straatsburg, de volgende ergens in Zwitserland. Daarom trekken we niet alleen uit heel Nederland fietsers, ze komen ook uit België, Duitsland en zelfs Scandinavië. Soms voor een dag, soms voor een heel weekend. Vooral BMX’ers dan, want mountainbikers kunnen ook buiten trainen in de bossen. BMX’ers hebben echt een uitgezet circuit nodig. Die vind je buiten nog wel op verschillende plekken, maar binnen dus bijna nergens.”

Speurtocht

Marc Trines en zijn compagnon Jaap van Hoof zagen het gat in de markt al lang, maar een hal vinden van 6000 vierkante meter en zes meter hoog, dat was nog een heel ander verhaal. En zelf bouwen was geen optie. “We hadden een bescheiden startkapitaal, in feite ons eigen spaargeld”, zegt Marc Trines. “Te weinig om een bouwlening los te peuteren. Na een lange speurtocht konden we hier op het vroegere Philips-terrein deze hal huren. Tegen een redelijke prijs. Het was dé kans om te starten.”

Jaap en Marc, beiden fervente mountainbikers, kozen bewust voor een leegstaande hal op het Philipsterrein. ”Wij willen bewust omgaan met het milieu; daarin past hergebruik. We besteden veel aandacht aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daarom gebruiken we zoveel mogelijk natuurlijke materialen. Tijdens de opbouw en renovatie hebben we met vijf mensen gewerkt uit het 600-banen-plan van de gemeente. Mensen die zo weer een kans krijgen om te werken.”

Urban

De twee ondernemers investeerden in een compleet houten circuit, fietsen en accessoires voor de verhuur en een gezellige bar waar Ellen Schreuders met haar Soupa Doupa zorgt voor een gezonde maaltijd en drankjes. “Onze gasten vinden de sfeer hier geweldig”, vervolgt Marc Trines als hij na ruim twee jaar de balans opmaakt. “Een tikkeltje urban, een industriële omgeving met een uitstraling die je eerder in een grote stad verwacht. Nog altijd groeit het aantal klanten. Zowel talenten die misschien wel prof willen worden, BMX is een Olympische sport, alsook recreanten die hier een middag of avond lekker komen raggen. Hele gezinnen die een weekendje Limburg doen en ook actief willen zijn, kinderfeestjes, vrijgezellenfeestjes. We trekken een breed publiek.”
Mobiel

Sinds de opening in oktober 2015 is het circuit verder uitgebreid en is een tweede hal gehuurd voor de opslag van een mobiel circuit. “We worden steeds vaker gevraagd bij evenementen. Dan bouwen we daar de baan op en zijn instructeurs van ons aanwezig voor begeleiding en instructie. Toch weer wat anders dan het springkussen.”

Wood15 draait dus goed, maar het is niet enkel een positief verhaal. De twee ondernemers hebben er nog geen euro mee verdiend, ondanks de investering van het spaargeld en ontelbare uren. Een salaris zit er voorlopig ook niet in. “Helaas niet. We hebben tegenslag gehad, veel onverwachte kosten zoals reparatie van lekkages en een huurkachel. Afgelopen jaar heeft Boels Verhuur dit terrein gekocht en we verwachten niet dat we hier kunnen blijven. De huur zal te hoog worden en daarmee de exploitatie verliesgevend. Eerlijk is eerlijk: we zijn blij als we quitte spelen nu. Jaap en ik hebben elk nog een bedrijf en onze echtgenotes werken. Het was ook nooit de bedoeling om rijk te worden met Wood15. Het is eerder een uit de hand gelopen hobby. Een droom omzetten in werkelijkheid.”

Sportzone

Hoe nu verder is de vraag. “We zijn in gesprek met de gemeente om te verhuizen naar de Sportzone. Maar daarmee is veel geld gemoeid. Er is ons wel toegezegd dat we een nieuw te bouwen hal kunnen huren en exploiteren. Het is echter onduidelijk tegen welke voorwaarden. In principe willen we graag in Sittard-Geleen blijven. Een ondernemende stad met speciale aandacht voor de wielersport. Maar of het haalbaar is? Ik durf het niet te zeggen. Misschien is er wel een investeerder die wil instappen. BMX’en en mountainbiken zijn groeiende sporten. Het zijn sporten waarmee we de jeugd op een leuke manier aan het bewegen krijgen. En we hebben het hier toch ook over een bedrijf met acht arbeidsplaatsen. Uiteraard zouden we dat het liefste verder uitbouwen. Wij zijn er klaar voor.”

www.wood15.eu

 

 

 

Andere berichten van In Sittard-Geleen: